Читај ми!

Родна винова лоза

Берба грожђа одавно је прошла, а породица Николић из Лесковца, иако има само један чокот у свом дворишту још није убрала сав род. Њихова лоза рађа чак три пут годишње.

Грожђе породице Николић из Лесковца, родило је трећи пут ове године. За разлику од прошле године када је род био изузетно слаб, ове сезоне Николићи су са једног чокота убрали чак 200 килограма грожђа.

Чокот винове лозе у дворишту породице Николић није посебно негован. Засађен је, како кажу, пре свега због хладовине. Ипак ове године је толико родио да изазива пажњу комшија и искусних виноградара.

"Овоме се нисмо надали. Прошле године нисмо могли скоро ништа да уберемо, а ове сезоне овај наш чокот родио је чак три пута. Специјални рецепт не постоји. Као и сви други виногради само га редовно заливамо и ђубримо", каже Божидар Николић.

Због чега је ове сезоне винова лоза у овом дворишту толико понела да практично три пута рађа нико не уме да објасни. Кућа Николића је у центру Лесковца на самој обали Ветернице. Лоза није изложена сунцу и прска се редовно, а млади грозодови неће моћи да се уберу, јер неће бити довољно зрели.

"Ја сам искусан виноградар, али ово још нисам видео. Знам да воће може да рађа два пута, али да винова лоза роди три пута то је јединствен случај у Србији", каже Радивоје Ћеранић.

Иначе Божидар и његов брат Момчило у малом дворишту имају и киви који је сваке године пун, а поносни су и на лимун чији плодови, како кажу, по мирису и квалитету не могу да се упореде са лимуном који купујемо на пијаци илу у прадавници.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара