Читај ми!

Шта са летњим баштама?

Републички завод за заштиту споменика културе обавестио је власнике кафића у Тешњару, старој ваљевској чаршији, да треба да уклоне летње баште, што је изазвало негодовање угоститеља.

Сезона летњих башта ресторана и кафића трајала је до 1. новембра, али у ваљевској старој чаршији Тешњар није их једноставно уклонити, јер су прављене на специфичан начин. Већина је постављена и без потребних сагласности Републичког завода за заштиту споменика културе.

Прављење неких од њих баш та институција исфинансирала је 2008. године у време интензивних снимања филмова и серија, али са привременом дозволом од годину дана.

То је подстакло угоститеље на сличне подухвате. Нови став заштитара збунио их је и изазвао негодовање.

Александар Бранковић, угоститељ каже да сви који су покушали да направе тенде у стилу објеката који јесу у дрвету добили су пријаве, а претходно су добијали од Завода дозволе да праве металне тенде.

"У коначној варијанти кажу да никада нису биле тенде у Тешњару, да су били сунцобрани. Ја не знам да ли су за време Турака били сунцобрани, вероватно су били", каже он.

И поред добре намере да успоре саобраћај у Тешњару, већина летњих башта направљена је у последње три године без сагласности Завода за заштиту споменика културе.

"Ако се у другим деловима града људи сваке године обраћају да ли Републичком заводу или нашем овде, ваљевском за услове и опет Градској управи за одређене дозволе, то треба да важи и за Тешњар", каже Радивоје Арсић, в.д. директора Завода за заштиту споменика културе Ваљево.

Да би се проблеми у Тешњару решиили градоначелник Ваљева, Станко Терзић, иницирао је формирање комисије која ће дефинисати нова правила понашања.

Ђорђе Милановић, начелник Комуналне инспекције каже да постоји идеја да се Тешњар прогласи за пешачку зону и да се можда БИД зона прошири и на Тешњар.

"Том  одлуком бисмо регулисали и буку, регулисали бисмо радно време угоститељских објеката и начин градње у Тешњару", додао је он.

До нових градских одлука и њихове примене грађани ће морати да причекају. Без сумње, заједнички интерес је да се у највећој могућој мери сачува аутентичност чаршије из 19. века.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара