Трговиште, две и по године после

После поплава у Трговишту, у мају 2010. године, изграђена су три моста, брана и бедем, а 600 мештана добило је новчану одштету. Mеђутим, мештани су очекивали више.

Ни после две и по године, нису саниране све последице поплава у Трговишту, када је страдало двоје људи и урушено или оштећено 13 мостова. До сада су изграђена три моста, брана и бедем, а 600 мештана добило је новчану одштету.

Очекивали су више, сада су незадовољни. На имању Слободана Антића, уз Пчињу, воћњак још није опорављен, пре две и по године остао је и без сточне хране, живине. Слободан Антић каже да помоћ за правога човека није дошла.

Стизала је помоћ, новчана и у роби, 40 милиона на наменски рачун за санацију и још толико у роби. Осам милиона динара добило је 600 мештана, појединачно од 1.000 до 92.000 динара.

Љубинка Николић каже да јој је вода однела башту од 1.000 квадрата и да је добила 9.000 динара.

"Добио сам шпорет на дрва, електрични шпорет, мини фрижидер и то је све", каже Драган Павловић.

Са Дунавом или цунамијем поредили су маја 2010. године мештани подивљалу планинску реку Пчињу. Однела је два људска живота, оштетила 200 кућа, рушила мостове. Изграђена су три моста, брана и бедем.

Радослав Јордановић, председник општине каже да је урађена превентивна брана која би зауставила евентуалне бујице.

"Мислим да су последице за дужи низ година овом објектом отклоњене за само Трговиште", каже Јордановић.

Речно корито у дужини од пет километара није у потпуности санирано. Обале реке у Козјем долу спаја привремени мост. Тај и још један у Стајевцу приоритети су за обнову, али нема финансијера.

"Потенцијално слив је преко асфалта и удара у куће, треба од чвршћег материјала тај замишљени мост да буде, што су најавили", каже Чеда Поповић из Козјег дола.

Општина има план реаговања за случај бујичних поплава, план подразумева попис људства и приватних грађевинским машина.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво