Читај ми!

Пет деценија вози без грешке

Свако ко живи у солитеру зна колико проблема може да направи покварен лифт. Шапчани немају таквих проблема и тврде да су њихови лифтови најпоузданији у Србији, што је показала и редовна годишња контрола лифтова који су у надлежости Јавно- стамбеног предузећа "Стан".

На основу редовне годишње контроле овлашћеног предузећа "Елконт" из Београда, лифтови који су у надлежности Јавно-стамбеног предузећа "Стан" у Шапцу су најпоузданији. Проценат неисправности је мали, а кварови су углавном безазлени и отклањају се убрзо по пријави станара.

Први солитер у Шапцу изграђен је пре пет деценија. Радници фабрике "Зорка", који су живели у њему 1962. године, имали су једини лифт у граду. Са једнобрзинским погоном прелазио је 0,4 метра у секунди.

"Лифтови су били те године атракција, деца су долазила на терасу и посматрала град. За 50 година свог рада, лифт није имао већих кварова, увек је био у својој функцији", каже Милован Довраговић, председник кућног савета.

Многи лифтови у Шапцу, уграђени су пре тридесетак година. Овај у насељу Бенска Бара, једном од најстаријих у граду, прилагођен је новим прописима. Јединачна релејна команда из 1974. године данас је само експонат.

Савремена регулација, станарима обезбеђује мању потрошњу енергије и дужи век погонске машине. Редовна контрола, обавезна је сваког месеца.

Кован Тубић из Предузећа за монтажу и сервис лифтова каже да је кључ успеха одржавања лифтова у Шапцу у добром сервису и коришћењу оригиналних резервних делова и искуству.

Иако поред сваког лифта постоји и упуство, кварови настају и због грешке станара. Застоји су сведени на минимум, јер сервисери дежурају 24 сата.

Директорка ЈСП "Стан" Љиљана Јовановић каже да су шабачки лифтови најбољи.

"Од 121 прегледаног лифта, само четири лифта су добила мере отклањања недостатака, а 3,3 посто лифтова имају наређење мере за отклањање", каже она.

Предузеће "Стан" за редовно одржавање лифтова месечно издваја око 350.000 динара. Средства за сервисирање и модернизацију обезбеђују се од станарине грађана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво