Читај ми!

Стрип као највећа љубав

Међу педесетак истакнутих српских стрип аутора, чији се стрипови објављују и читају широм Европе, је и лесковчанин Марко Стојановић. Он је само у последњих двадесет дана добио чак четри признања, а кроз школу стрипа коју води, до сада је прошло око 600 деце.

Уместо уз бајке Марко Стојановић из Лесковца одрастао је уз стрипове. Тако је научио слова и већ са пет година постао заљубљеник девете уметности.

Овај тридесетчетворогодишњак један је од најзначајнијих српских стрип сценариста и цртача, публициста, преводилац, идејни творац Балканске смотре младих стрип аутора.

Његов радни дан почиње у Основној школи "Јосиф Kостић", где предаје енглески језик, а завршава се у школи стрипа коју успешно води већ 17 година.

"Мене ништа осим стрипа у форми цртања није интересовало. Само стрип као медиј и увек сам имао неке своје приче за стрипове и увек у форми приповедања", каже Марко.

Његови јунаци из пустоловно-историјског стрип серијала "Вековници" одавно су освојили читаоце, али и награде. За дела и допринос развоју стрипа Марку је додељено четрдесетак награда у земљи и иностранству. Међу њима и три октобарска признања града Лесковца.

"Школа стрипа је била за мене остварење мојих снова. Дала ми је прве професионалне смернице", каже Стојановић.

Упркос кризи и без финансијске подршке локалне заједнице школа стрипа у Лесковцу опстаје захваљујући Марковој вољи, ентузијазму и жељи да помогне младим талентима. Миши Цветковићу је ово место било одскочна даска за даље школовање.

"Мене је школа стрипа буквално одвела прво у Средњу уметничку школу, а после и на Ликовну академију коју сам завршио и сада радим као наставник", каже Миша Цветковић, наставник ликовне културе.

У школу стрипа дошао је и седмогодишњи Марко Миладиновић који је, како каже задовољан, воли да црта и већ су му два стрипа објављена у локалним новинама.

Кренуо је стопама Николе Митровића Кокана једног од аутора чувених Мирка и Славка чије име с поносом носи школа стрипа у Лесковцу. Они који воле девету уметност с поносом говоре и о Марку Стојановићу који не живи од стрипа, већ за стрип.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво