Читај ми!

Чекајући нови мост на Дрини

Пре пет година покренута је иницијатива за изградњу новог моста на Дрини код Љубовије, јер је стари мост, три километра низводно, дотрајао. Са радовима се још није почело, а у међувремену је покренута иницијатива за изградњу другог моста, око 20 километара узводно од Љубовије, између села Бачевци и Факовићи.

Стари мост у Љубовији саграђен је пре 60 година и у изузетно је лошем стању. Преко њега је пре пет година забрањен саобраћај за теретна возила. Изградња новог моста на Дрини значи опстанак за 40.000 становника две општине. Свакодневно са једне и друге стране Дрине мештани прелазе границу због посла, школовања, имања и родбинских веза.

Грађани кажу да је онај ко иде из Љубовије у Братунац у школу морао да иде двадесет километара уз Дрину и да се враћа двадесет километара у Братунац поново, а да ће новим мостом та удаљеност бити шест километара.

Нови мост код Љубовије приоритет је обе локалне заједнице, јер би постао важан саобраћајни чвор, најкраћи пут између Београда и Сарајева, донео би нове инвестивције и нова радна места.

"Ми се спремамо да понудимо наше градско грађевинско земљиште под одређеним повољним условима како би нашим младим људима, стручњацима омогућили да могу да остану и раде и живе у овој средини", каже Видоје Јовановић, заменик председника Општине Љубовија.

"Пошто знамо сад о тим предузетницима који долазе, ако они сад дођу и кажу да овде нема  граничног прелаза, они неће ни да улажу и отварају нове погоне, а ми овде имамо изузетно тежак проблем код једне и друге општине, јер одлазе млади кадрови", каже Миодраг Лончаревић, потпредседник Скупштине општине Братунац.

Мост код Љубовије донео би и уштеде у транспротним трошковима увозно-извозних фирми из Средњег Подриња.

"Када би грађанин хтео да пређе у општину Братунац да претера одређену робу, он би морао да путује 150 километара. Отварањем овог моста, односно грађењем овог моста решили би проблем и спустили ту раздаљину на неких километар или два", каже председник општине Љубовија Мирослав Мићић.

Изградња моста на Дрини и граничног прелаза део је пројекта "Подриње", који обухвата 25 општина у Србији и Републици Српској. 

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 21. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара