Читај ми!

Скупо грејање на гас

Само 400 домаћинстава у Нишу користи гас са мреже коју је изградило руско предузеће "Југоросгас". Капацитет градске мреже је 8.000 корисника, руској фирми приоритет је проширење, али је грађанима је гас још увек скуп.

Породица Слободана Ристић једна је од ретких која је грејањем на гас већ трећу сезону задовољна.  Слободан каже да је једина мана што цена гаса варира у односу на квалитет, односно, калоричну моћ гаса.

Прошле зиме Ристићи су за пет месеци грејања површине од 140 квадрата платили укупно 120.000 динара.

"Исплативост је везана за неку другу страну, а то је енергетска ефикасност целе ове зграде. Урађена је изолација, а ми смо свели губитке на минимум", каже Слободан Ристић.

Прикључак на гас кошта 76.000 динара, али ни плаћање у ратама за многе у Србији није повољно. Југоросгас, најављују наставак гасификације упркос искоришћености мреже од само пер одсто.

Директор Југоросгаса Владимир Колдин каже да ефекат дистрибуције може да се оствари само на нивоу 10.000 потрошача, и да је тај ефекат тренутно лош, али да се мора радити за будућност.

За већину становника Пантелеја, насеља до ког је гас стигао, грејање на дрва или угаљ још увек је исплативије, иако су свесни свих погодности.

"Грејао би се ја, драге воље, баш ме брига пустиш лепо и уживаш, али да могу да платим", каже Душан Јанковић.

Градоначелник Ниша Зоран Перишић каже да ће људи постати еколошки свеснији када се поправи економска ситуација у земљи и граду.

"Надам се да ће грађани изабрати гас, да не бисмо морали да гледамо ваздух који дишемо, како је некад говорио Душко Радовић", каже Перишић.

Размишљајући о екологији, и о профиту наравно, руско предузеће понудило је граду да гасом снабдева аутобусе граског превоза.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво