Читај ми!

Нова рафинерија у Панчеву

У Рафинерији нафте Панчево завршени су сви планирани радови на модернизацији фабрике у коју је НИС уложио више од 400 милиона евра. Сутра ће у најсавременијим постројењима у региону почети да се производе нафтни деривати евро пет квалитета, који ће моћи и да се извозе.

завршени су радови на модернизацији фабрике у Рафинерији нафте Панчево. НИС је у претходне три године у изградњу новог постројења уложио више од 400 милиона евра.

За модернизацију је било ангажовано 2.000 људи из најпознатијих светских и домаћих компанија у области производње петрохемијске опреме, инжењеринга и изградње.

Директор нових постројења Јован Јовић каже да се панчевачка Рафинерија сада сврстала у ред најмодернијих у региону.

"Ово много значи и за нашу државу, али и за све возаче, јер ће моторно гориво у аутомобилима бити најбољег квалитета, што ће значајно утицати и на много лепшу еколошку слику, јер ће се значајно смањити загађење животне средине", каже Јовић.

Нова фабрика допринеће повећању обима прераде нафте до максималног капацитета од 4,8 милиона тона годишње. На тај начин биће задовољено у потпуности домаће тржиште, а захваљујући европском квалитету нафтни деривати моћи ће да се извозе и у околне земље.

Нов индустријски комплекс омогућиће повећање производње и евро дизела са садашњих 230 хиљада тона на милион и по тона годишње. Захваљујући овом новом постројењу нафтни деривати ће се убудуће обрађивати на много савременији начин, што ће допринети знатном смањењу садржаја сумпора, меркаптана и других опасних хемијских супстанци које негативно утичу на квалитет горива, али и на здравље грађана.

Директор Дирекције за заштиту животне средине у РНП-у Станиша Бранков напомиње да ће два нова постројења посебно утицати на здравију животну средину.

"То су постројења за прераду и регенерацију сумпорне киселине која је до сад у нашој земљи била опасан отпад и изградња новог постројења "Клаус", који досадашњу конверзију водоник-сулфата у отпадном гасу повећава са 95 на 99,9 одсто", каже Бранков.

Нове технологије у Рафинерији допринеће само делимичном решавању проблема вишедеценијског аерозагађења Панчева, јер ће се знатно смањити емисије штетних материја, а да би оне у потпуности нестале, како кажу, неопходно је што пре обновити Азотару и Петрохемију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво