Читај ми!

Фабрика цвећа у Орашцу

Осим Липолиста, села са највећим бројем узгајивача ружа у Србији, у шабачком крају све је више произвођача саксијског цвећа. Највећи међу њима су браћа Перић из Орашца који су некада били чувени повртари.

Уместо паприке и краставца у расаднику породице Перић у Орашцу код Шапца сада расту циклама, виола, хризантема, божићна звезда. Права фабрика од семена до вета простире се на око 5.000 квадрата.

Први пластеник пре шеснаест година Дејан Перић је са колегом направио сам, да би данас у двадесетак објеката у циклусу производио више стотина хиљада биљака.

"Ми имамо највећу производњу расада виоле. То је популарна дан и ноћ. Одгајимо неколико стотина хиљада виола и то је цвеће које најдуже цвета, од октобра до маја. То је посао који се воли, али је тежак и тражи посвећеност. Не памтим када сам имао слободан дан, једино за славу", каже Дејан.

О одржавању проиводње, осим Дејанове, брине и породица његовог брата Слободана, а деца им се, уз праксу, на имању и школују за овај посао.

"Овај посао волим да радим, јер су моји родитељи, стриц и стрина много уложили и значи ми пуно. Читаве године има посла, највише лети", каже Немања Перић.

Осим редовног снабдевања тржишта у Србији, Перићи раде и веће испоруке за декорацију дворишта и паркова. Највећа, од 70.000 саксија била је за Универзијаду, зато увек ангажују радну снагу из села.

"Ми радимо током читаве године овде, а код куће немамо велико домаћинство и немамо велике послове, тако да смо овде сваки дан", каже радница Славојка Ренчевић.

Вера Петровић додаје да она живим овде у селу и да има и зими и лети да се ради.

Осим радне дисциплине, у овој великој породици осећа се заједништво. Помажу сви, чак и најстарији чланови.

"Моје су обавезе да спремим оброк сваки дан за двадесеторо са укућанима. Задовољна сам због деце, јер су постигли успех и нешто имају", каже Живодарка Перић.

Због пластеника, овде и гости радо сврате, као и ђачке екскурзије и студенти. Издвојене су и парцеле за огледе, јер млађи Перићи планирају и производњу резаног цвета.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво