Читај ми!

Перспектива за Трстеник

На Сајму запошљавања у Трстенику представило се двадесет послодаваца, а у оквиру Локалног акционог плана запошљавања, сопствени бизнис отпочело је 15 лица. Трстеничани су се највише интересовали за посао у "Првој Петолетки" која је некада запошљавала 17.000 радника, а данас близу 4.000.

За 80 радних места у "Првој Петолетки" конкурисало је пет пута више кандидата. Индустрији хидраулике и пнеуматике потребни су сви профили, од квалификоване радне снаге металске и машинске струке, до дипломираних инжењера машинства, електротехнике и економије.

У "Првој Петолетки" која је у реструктурирању, желе да на овај начин упоредо са планом пословања, реализују и план запошљавања и оспособљавања стручних кадрова који су неопходни за конкурентност на тржишту.

Мада се до пре две године одлазило из ове компаније, грађани, а посебно млади, верују да им она може пружити сигуран посао.

"На посао чекам годину дана. Уз толики број машина и стручних лица на једном месту свакако да ова компанија обећава успех у даљем пословању", каже један од кандидата дипломирани инжењер машинства.

"Наше је да покушамо, па шта буде", кажу остали кандидати.

Зорица Крстић, финансијски директор фабрике "Хидраулика" каже да треба да се пријаве сви кандидати и да ће, у догледном времену, можда за годину, две, па, како каже, и неколико месеци бити пријема нових радника.

Захваљујући доброј сарадњи са Националном службом за запошљавање ове године завршена је преквалификација 100 машинских техничара у металостругаре и металоглодаче.Више од половине до сада је нашло стално запослење у погонима трстеничке ..Петолетке,,.

Микица Цветковић, радник каже да је на преквалификацији био у децембру прошле године, за посао металоглодача и да је пре петнаестак дана почео да ради.

Директор Националне службе за запошљавање Дејан Јовановић каже да је ова компанија, без обзира на реструктурирање, у протеклом периоду доста подмладила колектив.

"То значи да је 1.000 људи који су имали услов пет година до пензије, отишло из ове фирме. Они уредно добијају своју накнаду на месечном нивоу", додао је он.

Љубисав Панић, генерални директор холдинг компаније "Прва Петолетка" каже да је њихов задатак даљи развој и оспособљавање стручних кадрова које су протеклих година изгубили, а који су им неопходни.

Стручњаци "Прве Петолетке" су се некада усавршавали у најпознатијим светским компанијама, попут "Боинга", а специјализација у иностранству је велика инвестиција у будућност ове компаније, али и општине Трстеник.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво