Читај ми!

Златна јесен на златарским пољима

На златарским пољима ове јесени сеје се спелта, некадашњи крупник, готово заборављена житарица, једна од најхранљивијих чије брашно се користи за исхрану, а отпорнија је на климатске промене. Пошто је цело подручје у резервату природе "Увац", спелта ће бити органска.

Златна јесен на Златару, после прошлонедељних киша, право време за ратаре и јесењу сетву. Тракториста Младоје Ђајић каже да су овакви дани на планини реткост, па ору и дању и ноћу.

Осамдесетогодишњи Милоје Пурић сећа се да су некада сејали крупник, али је, како каже, тај стари крупник сада превазиђен па су увезли нови који даје три до четири тоне по хектару.

"Да нам је било још мало стајског ђубрива, било би ко у равном Банату, али има мало стоке па нема ни стајњака", каже Милоје.

На златарским пољима сада се сеје органска спелта, житарица која се у свету гаји већ девет хиљада година, а на Златару је деценијама заборављена.

Све се ради уз надзор стручњака с Пољопривредног факултета из Београда, на простору резервата природе "Увац", на пољима где је пролетос била органски гајена хељда, која је ,уз традиционалне раж, овас, јечам постала заштитни знак планине.

Први који је почео да гаји хељду на органски начин и највећи произвођач код нас Јекослав Пурић каже да су, упркос томе што киша није пала у току њене вегетације, приноси и квалитет солидни за разлику од нижих предела где је сагорела.

Он каже да ће то све више мотивисати произовђаче алтернативних житарица и кромпира да крену на више надморске висине, где су чак и за време највеће летње жеге ноћи свежије.

Милинко Шапоњић из нововарошке канцеларије за пољопривреду каже да стручњаци сматрају да би на Златару могла да успева и пиноа, јужноамеричка житарица за коју се сматра да је најхранљивија на свету.

Златар, са својих 1.000 и више метара надморске висине постао је права житница, а процењује се да су површине ораница око 1.100 хектара. Ору се и давно закоровљене ливаде, а златарска села су бар мало оживела, јер се све више младих, који у градовима остају без посла, опредељује за пољопривреду.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво