Читај ми!

Лесковачки глумци као бескућници

Радови на реконструкцији зграде лесковачког Народног позоришта почели су прошлог лета. Рок за завршетак радова био је крај марта ове године, међутим, због финансијских проблема, радови су пре четири и по месеца обустављени.

У новој позоришној сезони ансамбл лесковачког театра није ушао, јер реконструкција зграде лесковачког Народног позоришта још увек није завршена.

Од како је потпуна реконструкција позоришне зграде почела пре 16 месеци, глумац Предраг Смиљковић, често је на градилишту, нестрпљиво ишчекујући да стане на матичну сцену.

"Осећамо се као бескућници, а пуни смо елана и жеље за радом. Већ другу сезону ми смо гости у неким другим кућама", каже Смиљковић.

Директор Народног позоришта у Лесковцу, Зоран Ракић каже да је проблем финансијске, али и политичке природе.

"Не разумем да град који је и инвеститор и корисник посла не решава овај проблем, па су и радови морали да се обуставе", каже Ракић.

Важан пројекат почео је да се реализује у јулу прошле године. Износ од скоро 60 милиона динара за потпуну обнову зграде некадашњег Школског дома из тридесетих година прошлог века, заједно финансирају Град и Министарство НИП-а. Завршено је преко осамдесет одсто радова, али, како кажу, проблем је дуг од осам милиона динара.

Градоначелник Лесковца Слободан Коцић каже да је правило да прво плати Министарство, а онда да даља финансирање прати Град, и додао да је Град Лесковац све своје обавезе измирио.

Новица Стојановић извођач радова каже да је то тачно, али када су у питању радови по основном уговору. Проблем, како каже, је непредвиђен вишак радова, без којих нису могли да се завршавају ни уговорени послови.

Град је дао сагласност, али не и потпис, за разлику од надзорног органа, на анекс уговора о накнадним и висковима радовима. Без њега, како кажу, нема пресека ситуације, ни фактура.

"Радови ће бити настављени оног тренутка када Град да сагласност на вишак и накнадне радове. Кренућемо са радовима и без уплате, само да се верификује урађено", каже Стојановић.

Град ће се, како сазнаје РТС, ових дана обратити надлежном министарству, јер вишак радова не може да плати, а према проценама извођача, све би могло да буде завршено за највише два месеца.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво