Читај ми!

Ко (ни)је био позван на победнички балкон

Не стишава се прича о дочеку спортиста на балкону Старог двора и то не због спектакла који је приређен, него због оних који су те вечери недостајали. У међувремену је лопта пребачена на други терен – од сада национални спортски савези упућују допис градском Секретаријату за спорт и омладину за организацију оваквих догађаја.

Ретко који дочек спортиста изазвао је толико пажње у јавности као дочек кошаркаша, баскеташа и Новака Ђоковића. И то не због френетичне атмосфере, на то смо већ навикли. Нису ни сузе оставиле толики утисак, знамо да их се прави не стиде, али не стишава се прича о томе за кога на балкону те вечери није било места.

Малобројни су они који нису приметили да на спектакуларном дочеку нису чак ни поменуте одбојкашице које су почетком овог месеца освојиле сребро на Европском првенству и Ивана Вулета која је пре свега три недеље освојила дуго чекано светско злато.

Руку на срце, има међу нама и великодушних који покушавају да нађу оправдања за овај најблаже речено пропуст. Ипак, тешко да је то што су одбојкашице у Кини на квалификационом турниру за Олимпијске игре и што се Ивана Вулета спрема за финале Дијамантске лиге довољно добар изговор. Зар је то спречило да им се са тог балкона бар једном реченицом захвалимо? А сигурно би те речи стигле до њих.

Лопта пребачена на туђи терен

Реагујући на писања медија, Град Београд и Секретаријат за спорт и омладину донели су одлуку да сви спортисти који освоје медаље на великим међународним спортским такмичењима, као што су светска првенства, европска првенства или Олимпијске игре, а који буду имали жељу да за њих буду организовани свечани дочеци испред Скупштине града Београда то могу и да остваре.

Ипак, спортским речником речено, лопта је пребачена на туђи терен. Од сада ће матични национални спортски савези упућивати допис Секретаријату за спорт и омладину за организацију ових догађаја.

Таква одлука је донета, наводе из градске управе, "да не би убудуће било злоупотребе и дезинформација у јавности, како било ко из Градске управе одлучује ко ће бити дочекан, а ко неће и тиме било кога дискриминише".

"Ја само не идем нигде непозвана"

Из градске управе објашњавају и да је Ивана Вулета била позвана на победнички балкон, додуше посредно преко председника Атлетског савеза Србије Веселина Јевросимовића.

"Како ми је пренео председник савеза Јевросимовић, Ивана се захвалила на понуди и позиву, са образложењем да нема праксу и жељу да присуствује таквој врсти догађаја", истакао је градски секретар за спорт и омладину Никола Пенић.

"Ја само не идем нигде непозвана. Између осталог", написала је Ивана Вулета на Твитеру, наког чега се огласио Град Београд већ поменутим саопштењем.

Без жеље да се лове кривци у овој причи, мање је важно коме ће убудуће припасти организација оваквих дочека. Битно је да извучемо лекције и не правимо поделе тамо где не би требало да их буде. А ако нас је нешто спајало свих ових година – то су успеси наших спортиста. Срећом, било их пуно.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво