Читај ми!

Постизборна комбинаторика у Хрватској

Чини се да формирање владе у Хрватској никада није било даље. На парламентарним изборима у Хрватској трећи пут узастопно победу је однео ХДЗ који је освојио 61 мандат, ипак победнику је за владу потребно 76 мандата. Телефони у Хрватској су усијани јер су странке пошле у потрагу за коалиционим партнерима.

Странке у Хрватској калкулишу како да саставе владу после избора за Сабор. На парламентарним изборима у Хрватској трећи пут узастопно победу је однео ХДЗ, са освојеним 61 мандатом.

Председник странке Андреј Пленковић креће у формирање нове парламентарне већине, али му за останак на премијерској позицији треба 76 мандата, односно коалициони договор. 

ХДЗ и СДП кренуле су у разговоре са потенцијалним партнерима. Телефони звоне свима – и онима који нису на истом политичком спектру и онима који су посвађани.

Не баш тако примамљив Домовински покрет

Иако би било логично да је трећепласирана странка најпожељнија "удавача", у овом случају је компликованија ситуација.

Трећепласирана странка је Домовински покрет(ДП) који чине некадашњи ултрадесничарски чланови ХДЗ-а.

Лидер ДП је Иван Пенава, градоначелник Вуковара, који је ХДЗ напустио због неслагања са политиком те странке и зато што је, како каже, чинила уступке српској странци СДСС.

Ако би Андреј Пленовић прешао препреке ради коалиције са ДП-ом то би значило да ХДЗ поново скреће у крајњу десницу.

Постизборна комбинаторика у Хрватској

"Вођење хрватске владе треба ићи ономе ко је победио на овим изборима на овим изборима победила је ХДЗ заједно с нашим партнерима!", рекао је председник ХДЗ-а Андреј Пленкковић.

Упркос уверењу да заслужује трећи мандат, песма из штаба ХДЗ-а(Eye of a tiger) наговестила је борбу која ХДЗ на том путу чека.

Политичка аналитичарка Анкица Мамић каже да је занимљиво да потпредседник владе Хрватске Иван Анушић није био на позорници са победницима.

отпредседник Анушић је већ код излазних анкета заправо дао изјаву да би било нормално и очекивано да ХДЗ коалира с Домовинским покретом који је светоназорски близак ХДЗ", каже Мамић додавши да очекује врло занимљиве ствари у наредним месецима.

Када би Пленковић испунио жељу свог потпредседника и без даљег размишљања ушао у коалцију са некадашњим чланом ХДЗ-а, вратио би и странку и Хрватску макар пет година уназад – сматрају познаваоци.

Музику из свог штаба морао би да замени Томпсоновим песмама, које су се синоћ чуле код Домовинског покрета, али и да се одрекне мањинског партнера у обе претходне владе.

"СДСС ни у једној варијанти, ни под којим увијетима", рекао је лидер Домовиског покрета Иван Пенава уз аплауз.

Милорад Пуповац, српски представник на изборима за Сабор Хрватске каже да Самостална Демократска Српска Странке не може ући у ком у комбинације са екстремно десним политицким странкама, странкама које негирају СДСС, њен политички удео у хрватском политичком животу и воде антисрпску кампању.

Хрватска скреће удесно, поново

Без обзира на то хоће ли или не заједно, избори указују да се Хрватска помера у десно, пратећи европски тренд. 86 од 151 места у Сабору заузеће странке те оријентације.

"Не мислим да је отишла удесно, мислим да је отишла у ништавило, бојим се. Ја сам учитељица, радим у школи. Ја бих волела да то мени буду узори", рекла је за РТС грађанка Хрватске поводом резултата избора.

Један од анкетираних Загрепчана сматра да је пуно већи број од очекиваног броја гласова добила једна ниско образована и странка која дефинитивно нема пред собом интерес грађана.

СДП који је већ осам година у опозицији, ни уз Зорана Милановића у кампањи, није моглао много више него пре четири године. Разочарани јесу, али уверени да и они могу до већине.

"Пред нама су дани, недеље, можда и месеци разговора, али ти разговори ће завршити променом, променом која ће Хрватску учинити бољом", каже Пеђа Грбин из СДП-а.

До те промене могуће је уз мањинску владу, са каквом Хрватска нема искуства. Чинили би је СДП, платформе Можемо и Мост, као и остале мање странке.

Изборе ипак поздравио и председник Милановић

Председник Хрватске Зоран Милановић се огласио на Фејсбуку касно поподне честитајући бирачима на великој излазности.

Поручује да је спреман да повери мандат за састав владе, али само ономе ко обезбеди потребних 76 мандата.

Иако су га противници током изборне кампање оптуживали да крши устав, овог пута поручује да ће се држати слова и духа хрватског устава.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво