Читај ми!

Мирном шетњом и парастосом обележена годишњица страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици

У Сарајеву су, мирном шетњом и парастосом, обележене 32 године од злочина у Добровољачкој улици. Муслиманске паравојне формације напале су колону ЈНА, која се мирно повлачила из Сарајева, према споразуму, и уз гаранцију мировних снага Уједињених нација. Убили су 28 војника, али за злочин нико није одговарао.  

Гарантовали су нам мирно повлачење, а чим смо изашли из касарне дочекале су нас блокаде, заседе и пуцњава, тим речима годинама су сведочили су преживели војници, чекајући правду и истину о догађајима из Добровољачке.

Оне који и данас тврде да су бранили Сарајево, преживели војници из колоне питају од кога.

Нисмо, кажу, били претња, нисмо имали ни могућност да се бранимо, а камоли нападамо. Убијали су нас, кажу, а ухапшене малтретирали.

Помен под полицијском пратњом

На истом је месту, тридесет и две године касније, Слободан Вујанић. Дошао је, наводи, да ода почаст убијеним друговима. Сведочи шта је видео, као тада млад војник ЈНА.

"Колона је једноставно стала, људи су нас опколили и истјерали напоље, поваљали по улици и пуцали“, каже Слободан Вујанић.

И данас је иста слика, као и претходних година. Срби са помена убијеним војницима из Источног Сарајева у Сарајево, стигли су под полицијском пратњом.

Обезбеђивана је комплетна траса кретања, а на месту где су положили цвеће и запалили свеће били су припадници и специјалне и редовне полиције.

"Живио сам у овом граду, али је ружан осјећај да је оволико припадника полиције у нашој заједничкој држави присутан", прича Бошко Томић, саветник српског члана Председништва БиХ.

Дуж трасе је 30 до 40 униформисаних, а на месту су и специјалне полицијске снаге.

У Суду БиХ пре две године подигнута је оптужница против Ејупа Ганића и још деветорице некадашњих бошњачких војних и полицијских функционера. Даље се није отишло и од тада се ништа није догодило.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво