Читај ми!

Суђење Војиславу Медићу, сведочио Драган Пушкарић заповедник полиције у Илоку

У Жупанијском суду у Осијеку настављено је суђење Војиславу Медићу, некадашњем судији Војног суда у Београду, кога Хрватска оптужује за учествовање у мучењу хрватских ратних заробљеника током 91. и 92. године. После готово годину дана од почетка суђења, пред судским већем, исказ је дао сведок којег одбрана сматра кључним за случај.

Драган Пушкарић био је заповедник полицијске станице у Илоку током 1991. године. Током испитивања испричао је да је у јулу те године упознао двојицу Медића.

Једног који се лажно представљао и ушао у штаб хрватске војске у Вуковару. Тај човек је, према оптужници, касније злостављао заробљенике у логорима у Србији.

Другог је, додаје, упознао током увиђаја убиства војника на мосту на Дунаву. Тај човек, каже Пушкарић, сада седи на оптуженичкој клупи.

"Медић у штабу благе задре, инструктор и саветник, како се самовољно представљао, је драстично по свим елементима, од физичке грађе до интелектуалне културе и комуникације, један примитивац. Медић који је био на мосту у униформи капетана је прије знанственик него уопште официр. Човек високих хуманих и моралних вредности", наводи Драган Пушкарић, сведок.

Поново одбијени захтеви одбране

Тужилаштво сматра да исказ сведока није истинит јер је, тврде, у јулу 1991. отишао на боловање због сукоба са надређенима.

"Те се није у могућности вратити на подручје Вуковара, што говори да није могао да буде присутан састанцима и координацијама у вуковарској ПУ, па тако и на очевиду који се догодио на мосту", истиче Мирјана Зубчевић, тужилац Жупанијског суда у Осијеку.

Суд је поново одбио захтев одбране за изузеће судског већа, али и целог Жупанијског суда, због сумње у њихову непристрасност.

"При крају смо доказног поступка. Ми ћемо покушати пронаћи и у својству сведока саслушати особу на коју се указује да је био члан оперативног тима који је испитивао заробљенике, како би и дефинитивно и коначно отклонили двојбу је ли то оптужени или није", каже Томислав Филаковић, адвокат одбране.

На данашње рочишту тужилаштво је доставило измењену оптужницу, али је њен садржај за сада непознат. Суђење се наставља 29. априла.

понедељак, 29. април 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво