Читај ми!

Писмо СО Сребреница Уједињеним нацијама: Срби су најстрадалнији народ у Европи

Скупштина Општине Сребреница упутила је писмо Генералној скупштини Уједињених нација поводом најављеног усвајања резолуције о Сребреници у којем се истиче да је реч о "једностраној и навијачкој одлуци" која, како указују, не доприноси међунационалним односима.

У писму Скупштине општине Сребреница позива се ГС УН да резолуцију усмери ка равномерном приступу жртвама у протеклом рату (1992 – 1995) у Сребреници, а тиме и у БиХ. 

Иако је, поручују, српски народ најстрадалнији у Европи, посебно током 20. века, у коме је донео слободу многим другим народима на Балкану, његова жртва је чест разлог за тоталну сатанизацију.

Истиче се да су слободарске идеје и биле разлог за дискриминацију од оних сила којима се стајало на пут хегемоније.

Српски губици у Балканским ратовима износили су преко 100.000 становника, губици у Првом светском рату премашују бројку од 1.300 000 становника, а то је једна трећина од укупног становништва, а чак 60 посто мушке популације, указује се у писму. 

Такође, наглашава се да је у Другом светском рату извршен геноцид над српским становништвом. Само у логору НДХ Јасеновац, на најсвирепији начин убијено је око 700 000 цивила, а на осталом делу Југославије побијено је око 500 000 Срба. То је, истиче се, укупно око 1.300 000 становника

У рату од 1992. до 1995. године погинуло је око 30.000 Срба, а у Сребреници и околини око 3.500 Срба. Ако се овим бројкама додају губици у Хрватској и током НАТО агресије, дође се до податка да су Срби у двадесетом веку имали застрашујуће губитке које није претрпио ниједан народ у Европи. 

"Ако посматрамо подручје Сребренице, оно се од 1995. године посматра као подручје на коме су најважније муслиманске односно бошњачке жртве. Овако се не гради БиХ која би, ако жели да буде држава, требало да има равноправан приступ свим жртвама бошњачким и хрватским и српским. О овој теми немогуће је наћи саговорник у другим народима. Ми који живимо у Сребреници најбоље знамо шта се збивало у трагичном рату у БиХ", наглашава се у писму.

У обраћању ГС УН, поручују такође да се "овако не може опрати савест и избрисати историја. Могу се само погоршати међунационални односи због једностраних и навијачких одлука”, пренела је сарајевска Н1 ТВ.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво