Читај ми!

Лекарима у Хрватској се јавиле 34 особе са симптомима тровања; Кока-Кола: Анализе не показују неправилности

Лекарима широм Хрватске до сада су се јавиле 34 особе због сумње на тровање газираним пићима. Државни инспекторат Хрватске саопштава да су анализиране флашице кока-коле здравствено исправне. Наше интерне анализе и даље не показују неправилности у производњи било којег од наших производа, поручује Кока-Кола. Ипак, истичу да се флашице повлаче са тржишта у интересу јавног здравља.

Највише људи са симптомима тровања јавило се лекарима у Загребу, а случајеви су забележени и у Ријеци, Сплиту, Kарловцу, Вараждину, Винковцима, Чаковцу и Вировитици. Два пацијента задржана су на болничком лечењу, преноси Јутарњи лист.

Начелник Kлинике за интерне болести KБЦ Загреб Рајко Остојић каже како је нешто мање од 20 пацијената који су под сумњом на тровање пићем примљени у ту здравствену установу добро, као и да су пуштени на кућно лечење.

Потврдио је да су код неких од њих утврђене повреде које се доводе у везу са пићима која су попили.

"Ми све фотодокументирамо, ради се о видљивим озљедама. То су упалне промјене које бисте очекивали видјети код људи који десецима година пуше, али не код младих људи од 20-30 година, мршавих. На срећу, све озљеде су лакше и сви су пуштени кући", рекао је за Остојић за Индекс.

ДИРХ: Флашице кока-коле здравствено исправне

Државни инспекторат Хрватске објавио је нове резултате анализе узорака, међу којима је и онај из аутомата на факултету у Загребу у којем је кока-колу купио младић који је био хоспитализован у Загребу с повредом једњака.

Истичу да су анализирали три узрока кока-коле који су узети из аутомата и продавница у Загребу.

"Утврђена pH вриједност нема способност изазивања учинка нагризања са симптомима печења и боли у пробавном тракту, а остали испитани параметри сукладни су прописаним вриједностима, те се на темељу истих узорак сматра здравствено исправним", саопштио је ДИРХ.

Кока-Кола: Наше интерне анализе и даље не показују неправилности

Огласила се Кока-Кола новим саопштењем, истичући да је једна од две повучене серије воде "ромеркел" сигурна за конзумацију.

"Након анализе Romerquelle Emotion Blueberry Pomengranate 330 милилитара, серије рока трајности 31. ожујка 2024. Државни инспекторат Републике Хрватске је потврдио да је серија сигурна за конзумацију. Наше интерне анализе и даље не показују неправилности у производњи било којег од наших производа", истичу из компаније.

Додају да је у вези с једном бочицом Romerquelle Emotion Blueberry Pomengranate од 330 милилитара, повезаном са случајем, криминисталистичка анализа у току.

"Бочице из наведене серије се повлаче с тржишта у интересу јавног здравља. Настављамо пружати пуну подршку надлежним институцијама у подузимању корака за заштиту јавног здравља. Свим погођеним суграђанима желимо брз и потпун опоравак", објавила је Кока-Кола.

Кока-Кола је јуче потврдила да у Хрватској привремено повлачи једну серију "кока-коле" од пола литре у пластичној амбалажи и две ограничене серије напитка Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate од 330 милилитара у стакленој амбалажи.

Директор Завода за јавно здравље: Пуно чудних информација, могућа саботажа

Према првим резултатима анализе, у сумњивим узорцима није пронађено ништа, наводи директор Завода за јавно здравље Хрватске Kрунослав Цапак.

Поновио је да до сада обрађени узоци нису показали одступања од нормалних вредности.

"У њима се не налази ништа што би могло узроковати овакве озљеде", рекао је Цапак и додао да се чека најважнија анализа – она у којој се испитују узорци узети директно на лицу места и које су попиле особе са симтомима тровања.

“Ту има јако пуно чудних информација и ствари које су се догодиле. Ја се надам да ћемо, чим будемо имали резултате полицијских очевида и резултате Центра за криминалистичка истраживања, имати одговор”, рекао је Цапак.

Истакао је како је могућа и саботажа.

"Саботажа је такођер могућа. У повијести смо имали случајева инцидентних тровања. Било је покушаја тровања млијека у дућанима. За овај случај не могу још ништа конкретно рећи, јер немамо резултате", поручује Цапак.

Хрватски државни инспекторат објавио је јуче прве резултате анализе узорка минералне воде "ромеркел" узетог у Ријеци, где је забележен први случај тровања газираним пићем. Анализа, коју је обавио Хрватски завод за јавно здравство, показала је да у води није пронађено ништа спорно.

субота, 01. јун 2024.
27° C

Коментари

Nena
Мамурлук – како преживети дан после
Cigarete
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Decija evrovizija
Дечја песма Евровизије
ablacija
Шта је превенција за изненадне болести
Gdjj
Комшије