Читај ми!

Дан сећања на жртве злочина у логору Јасеновац и НДХ; Вучић: Никада нећемо заборавити највеће жртве нашег народа

У спомен-подручју Доња Градина у Републици Српској обележава се Дан сећања на жртве усташких злочина у логору Јасеновац и Независној Држави Хрватској. Председник Србије Александар Вучић поручио је да никада нећемо заборавити највеће жртве нашег народа у мученичком Јасеновцу. Мој позив вама је да будемо само своји, да будемо Срби, јединствени, увек једни другима од помоћи, рекао је Вучић. Председник РС Милорад Додик је у обраћању окупљенима рекао да је јасеновачка тишина опипљива и извинио се жртвама ако је постојао иједан минут да их се нисмо сетили или да им се нисмо поклонили.

Логор Доња Градина оформљен је 1942. године у систему усташког логора Јасеновац, а био је активан све до завршетка Другог светског рата 1945. године и слома НДХ-а.

Према броју убијених, Јасеновац је трећи на светској листи логора, а по бруталностима које су почињене у њему – први, сматрају историчари.

Са 64.800 квадратних метара и 105 масовних гробница, Доња Градина подсећа на страхоте и чува од заборава. Доња Градина је стратиште на које су чамцима преко Саве довођени из Јасеновца Срби, Jевреји и Роми, где су на насуровији начин погубљени.

Према мишљењу историчара, у Градини је спровођен системски геноцид на Србима, Јеврејима и Ромима и управо због тога треба да негујемо културу сећања.

Kозарска Дубица је тада изгубила половину свог становништва. Почетком рата у Козарској Дубици је живело више од 30.000 становника, после рата било их је мање од 15.000. Мештани овог места памте и сећају се својих жртава.

Парастосу жртвама усташког геноцида у Доњој Градини у Другом светском рату и полагању венаца присуствовао је државни врх Републике Српске и Србије. Присутни су били и амбасадори Израела за БиХ са седиштем у Тирани Галит Пелег, Русије Игор Kалабухов, Србије Александар Ђорђевић, представници кинеске и мађарске амбасаде, Трећег пешадијског пука Оружаних снага БиХ, градова и општина у Српској, те невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и потомци жртава. Обележавању су присуствовали и лидер Демократског фронта из Црне Горе Андрија Мандић, председник Демократске партије Срба у Северној Македонији Иван Стоилковић, директор Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону у Министарству спољних послова Србије Арно Гујон.

недеља, 28. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво