Читај ми!

Скопље: Оптужен доктор који је лечио корону пречишћавањем крви

Против доктора Жана Митрева данас је подигнута оптужница у Основном тужилаштву у Скопљу зато што је примењивао инвазивну методу за пречишћавање крви у лечењу оболелих од ковида-19. Сумња се да су 24 особе преминуле због ове методе. Оптужница је подигнута не само против доктора Митрева него и против његове приватне клинике.

Познати скопски кардиохирург Жан Митрев се терети за кривично дело превара, за које може бити осуђен на казну затвора од једне до 10 година.

Породице осморо умрлих, међу којима су и породице из Приштине, поднеле су кривичну пријаву против приватне кардиохируршке болнице "Жан Митрев" у Скопљу. Оптужби су се придружила 283 пацијента који сматрају да  су оштећени у овом случају, преноси Радио Слободна Европа.

Тужилаштво је подигло оптужницу после истраге инициране истраживачком причом мреже ИРЛ о неетичкој употреби методе хемофилтрације. То је инвазивна метода пречишћавања крви у лечењу пацијената с коронавирусом.

Истрага је показала да је метода хемофилтрације примењивана без дозволе Државне агенције за лекове и медицинска средства у периоду од априла 2020. до 2022. године.

Лекар и власник приватне болнице Жан Митрев у октобру прошле године је дао милион евра у готовини Основном кривичном суду у Скопљу као гаранцију да неће побећи из земље. Због опасности од бекства претходно му је у августу прошле године одузет пасош.

Осумњичени је, како је тада саопштено из Државног тужилаштва, у периоду од априла 2020. до 2022. године, желео да прибави противправну имовинску корист, лажним изношењем чињеница, доводећи у заблуду пацијенте који су лечени од ковида-19 методом хемофилтрације.

Хемофилтрација се користи широм света, али не као алтернативни метод лечења.

Како наводе у Тужилаштву, Митрев је преварио пацијенте тако што је противзаконито зарадио 1,6 милиона евра.

Пацијентима су обављане најмање две хемофилтрације без претходне препоруке лекара, а услов за лечење био је да се унапред уплати 12.000 евра да би били хоспитализовани у клиници.

Ако буде проглашен кривим, Митрев мора да врати овај новац оштећеним пацијентима или породицама пацијената који су преминули.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара