Читај ми!

Лекић: Владе неће бити, обрадоваће се многи поражени 2020.

Мандатар за састав Владе Црне Горе Миодраг Лекић поручио је да ће се многе снаге поражене на изборима у августу 2020. године, обрадовати тиме што нова власт неће бити формирана. Председник Нове српске демократије Андрија Мандић позвао је председницу Скупштине Црне Горе и председника Мила Ђукановића да се договоре да председнички и парламентарни избори буду расписани у истом дану.

Миодраг Лекић је рекао да је на састанку имао две улоге као председник странке и члан коалиције "Мир је наша нација".

"Стигли смо на састанак с потписима (за заказивање ванредне сједнице парламента) и договореним планом динамике у вези овог процеса. Учинио сам да све буде јавно, и то је принцип који је реализован. Успио сам да задржим достојанство земље, да се о њеној влади одлучује о Црној Гори. Треће, рекао сам да ће влада бити озбиљна или је неће бити. Неће је бити, а ко је био озбиљан - нек грађани протумаче. Многе снаге поражене 2020. ће се обрадовати", истакао је након састанка лидера скупштинске већине, на ком није постигнут договор о конституисању владе.

Лекић је, говорећи о краху преговора, рекао да не жели да спекулише да ли се "овдје ради о наставку рада техничке Владе".

"Ја сам покушао да ово буде демократски и коректно према свакоме. Надам се да ће Црна Гора ухватити правац који ће бити рационалан", подвукао је Лекић.

Мандић: Председничке и парламентарне изборе расписати истог дана

Председник Нове српске демократије и један од лидера ДФ Андрија Мандић позвао је председницу Скупштине Црне Горе и председника Мила Ђукановића да се договоре да председнички и парламентарни избори буду расписани у истом дану.

Мандић је у обраћању новинарима након састанка представника странака парламентарне већине рекао да је сада прави изазов да се изаберу судије Уставног суда, чланови Судског савета и врховни државни тужилац.

Са жаљењем је констатовао да је уложено много времена да дође до договора о формирању нове владе, да смо, како је казао, били поштени ортаци, "што не могу рећи за све"... 

Мандић је изјавио раније да СНП, ГП Ура и ЦИВИС нису спремни да са остатком странака парламетнтарне већине закажу седницу Скупштине на којој би била изабрана нова црногорска влада и шеф парламента.

Мандић је казао да је данас требало да буде реализован договор постигнут пре празника. Он је то рекао нанкон још једног састанка лидера партија скупштинске већине око конституисања нове владе, који је почео на иницијативу мандатара Миодрага Лекића.  

Реаговање странака

Након што је мандатар Миодраг Лекић саопштио да нове владе неће бити, лидер СНП Владимир Јоковић каже да не искључује могућност да дође до договора о фомирању 44. владе, али тек што све буде стављено на папир.  

Поводом краха данашњег договора о формирању нове црногорске владе, из коалиције Црно на бијело, окупљене око ГП Ура Дритана Абазовића, кажу да је дошло до мимоилажења у концепту и виђењу одређених чињеница.

Како је саопштено из ове коалиције, они су тражили да се пре заказивања седнице на папир ставе договорени принципи око којих се формира нова влада.

Из ДПС Мила Ђукановића поручују да је крах договора доказ да парламентарна већина не постоји. Казали су и да је изгубљено драгоцено време и да је договор изостао због партијских интереса.

"Двогодишњи хаос кроз који пролази друштво у целини мора бити окончан. Због тога позивамо на дијалог и хитан договор око избора судија Уставног суда и датума одржавања ванредних парламентарних избора", поручили су из ДПС. 

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара