Читај ми!

Пуповац: Још није познат протокол боравка Дачића у петак у Загребу

Још није познат протокол боравка шефа српске дипломатије Ивице Дачића у Загребу, где ће присуствовати свечаном пријему поводом предстојећег Божића, који СПЦ обележава по Јулијанском календару, а који ће у загребачком хотелу Вестин организовати Српско народно вијеће (СНВ), каже председник СНВ-а Милорад Пуповац.

Председник СНВ-а, лидер СДСС-а и посланик у хрватском сабору Милорад Пуповац је то рекао за ријечки Нови лист и појаснио да није још дефинисано да ли ће Дачић и Томислав Жигманов, министар у српској влади и лидер ДСВМ-а, имати службене састанке с члановима хрватске владе или ће с њима неформално поразговарати на самом пријему.

Свечани пријем биће одржан у петак, 6. јануара, у Кристалној дворани загребачког хотела Вестин, а како је најављено, присуствоваће му шеф српске дипоматије Ивица Дачића, министар у Влади Србије и лидер СДХВ-a Томислав Жигманов и патријарх српски Порфирије, а са хрватске странке премијер Андреј Пленковић са министрима.

"Наредних дана биће познат протокол боравка Дачића и Жигманова у Загребу. Не очекујемо, наравно, ми некаква чуда од тог њиховог доласка. Оно што очекујемо је обнова комуникације Хрватске и Србије и да ће онда она постати континуирана. Јасно је да смо притом свесни свих ограничења", казао је Пуповац.

Каже да нема информације о било каквом помаку у вези са посетом председника Александра Вучића Јасеновцу.

"Сада је најважније да се догоди долазак Дачића и Жигманова, сва остала питања ће уследити", навео је Пуповац.

Упитан да ли је на пријем позван председник Зоран Млановић, Пуповац, који је са Милановић већ дуже време у сукобу, каже да је очито да ће и за то бити потребно време.

Посета изузетно значајна за српску заједницу 

Пуповац је истакао да је посета двојице министара Ивице Дачића и Томислава Жигманова Загребу, на Бадњи дан, изузетно значајна за српску заједницу, наводећи да је то важно и за почетак нормализације односа између Србије и Хрватске.

"Сасвим сигурно да то представља не само симболичан гест, него и садржајан гест и радну посету која ће се вероватно дефинисати у сусрету (министра Дачића) са његовим колегом Радманом Грлићем", рекао је Пуповац за Танјуг.

Напомиње да су Хрватска и Србија две кључне земље западнобалканског простора од којих, како је рекао, зависи што-шта.

"Зависи динамика проширења Европске уније, зависи обнова поверења, стабилност значајног дела простора бивше Југославије и уопште Западног Балкана, а наравно зависи и спремност да се решавају отворена питања која у односима две земље постоје", навео је Пуповац.

Према његовим речима, важно је да Загреб и Београд имају дијалог око свих питања која се тичу и енергије, економских односа, али и опште стабилности на Балкану.

Ту су, како је казао, и питања несталих лица током ратова 90-тих, суђења за ратне злочине и других правних ствари које су резултат ратног наслеђа, као и питање политике сећања која често представља извор сукобљавања.

"Имамо и питање граница, а једнако је ту и питање на који начин две земље могу сарађивати у другим питањима која су специфична за Западни Балкан", рекао је Пуповац.

Коментаришући именовање Томислава Жигманова за министра у Влади Србије, Пуповац је рекао да је јако значајно да је након толико година хрватска заједница добила прилику да буде виђена и да може да учествује у влади, додајући да то има симболичну тежину у односима Београда и Загреба.

Сматра да је први резултат тог именовања управо предстојећа посета Жигманова и Дачића Загребу.

Када је реч о попису становништва у Хрватској и мањем броју Срба, Пуповац је рекао да је тај попис имао и неке слабости које су бациле сумњу на поузданост података у неким аспектима, не само што се тиче етничког, већ и верског изјашњавања.

Наводи да је у последњих 10 година вођена негативна кампања против ћирилице и пописа становништва, оцењујући да је учињено све да тај попис "има резултат какав има".

"Не само због економских миграције, већ и политичких притисака и снага у Хрватској који жве на томе да одржавају непријатељство према Србима и да ћирлицу сматрају непријатељским писмом", оценио је Пуповац.

На питање шта српска заједница може да учини да се заустави пад броја Срба у Хрватској, Пуповац одговара да треба мењати атмосферу.

"Отопљавање односа је један од начина како се та атмосфера може мењати", подвукао је Пуповац.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара