Читај ми!

Осумњичени за ратни злочин у Јошаници пуштени на слободу

На слободу је пуштено шест ухапшених на подручју Сарајева и Горажда због сумње да су починили ратни злочин у селу Јошаници код Фоче у децембру 1992. године, када је убијено 56 особа српске националности, претежно цивила, међу којима је било и жена и деце.

"Поступајући тужилац Владимир Симовић није предложио никакве мере забране", речено је Срни из Тужилаштва БиХ.

Шесторица некадашњих команданата и припадника такозване Армије БиХ ухапшени су 13. децембра на подручју Сарајева и Горажда.

Они су осумњичени да су као команданти и припадници Вишеградске бригаде такозване Армије БиХ учествовали у нападу на село и чињењу овог злочина, а из Тужилаштва наводи да су жртве након злочина пронађене и идентификоване.

У предмету је извршена опсежна истрага Тужилаштва са више партнерских полицијских агенција и институција, као и прикупљање великог броја доказа о почињеном злочину и извршиоцима.

У зору на Св. Николу, 19. децембра 1992. године, припадници војске која је себе називала Армијом БиХ ушли су из правца Горажда десном обалом Дрине у залеђе српских положаја и, палећи све пред собом, на кућном прагу док су се спремали да сломе славски колач, масакрирали српске жене, старце и децу.

Убијено је 56 мештана, а многи од њих на језив начин, одсецањем делова тела. Међу жртвама била је 21 жена и троје деце, која су претходног дана са родитељима дошла из Фоче да на селу дочекају Светог Николу.

Десетак заселака Горње Јошанице у општини Фоча избрисано је са географске карте, попаљене су не само куће већ и помоћни објекти, уз нејач убијана је и стока, а где су то стигли, злочинци су чак посекли и стабла воћака.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се