Читај ми!

БиХ, ухапшен осумњичени за ратни злочин над Србима 1994. године

Због сумње да је одговоран за смрт шест цивила српске националности на подручју Сребреника у БиХ 1994. године, ухапшен је М. Ш. звани Роби.

М. Ш. (1975) лоцирали су и ухапсили службеници Агенције за истраге и заштиту (СИПА).

Осумњичени је под истрагом Тужилаштва БиХ и терети се да је, током оружаног сукоба у БиХ, као припадник 107. Витешке моторизоване бригаде структура ХВО и АРБИХ на подручју Градачца и Сребреника, поступао противно одредбама Женевске конвенције о заштити цивила за време рата.

Сумњичи се да се током 1994. године обратио особама настањеним у месту Горња Шпионица, Сребреник, који су страховали за своје животе и егзистенцију, као особе српске националности на подручју под контролом Армије БиХ, а међу којима је било пет жена и један мушкарац, а троје цивила било је старије од шездесет година.

Наводи се да им је М. Ш. лажно понудио да ће их са припадницима АРБиХ за новчану накнаду од по хиљаду немачких марака превести на подручје Пелагићевоа које је под контролом Војске Републике Српске.

У саопштењу Тужилаштва БиХ истиче се да су приликом транспорта цивили одведени на непознату локацију где су опљачани и убијени, након чега им се губи сваки траг.

Од наведених шест особа, само посмртни остаци једног цивила, су пронађени у кориту реке Тиње у Брчко Дистрикту БиХ, док се за посмртним остацима осталих још трага.

Осумњичени се терети за криивчно дело ратни злочин против цивилног становништва.

У законском року припадници СИПА ће довести осумњиченог поступајућем тужиоцу, који ће га испитати и након тога одучити о даљим активностима, закључује се у саопштењу Тужилаштва БиХ. 

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се