Читај ми!

Скупштина Црне Горе други пут усвојила измене Закона о председнику, сузавац на протесту испред парламента

Скупштина Црне Горе усвојила је по други пут измене и допуне Закона о председнику. За усвајање тог акта, гласао је 41 посланик. Закон је претходни пут усвојен 2. новембра, а председник Црне Горе Мило Ђукановић закон је вратио на поновно одлучивање Скупштини. Испред зграде парламента протест грађана који се противе изменама закона. Учесници протеста пробили су заштитну ограду, након чега је полиција бацила сузавац.

За усвајање измена Закона о председнику гласао је 41 посланик, док посланици ДПС-а, СДП-а и СД-а нису присуствовали гласању.

Шеф клуба посланика ДФ-а Славен Радуновић предложио је да се донесе одлука, због хитности, да закон буде објављен у Службеном листу најкасније дан након истека рока до када је председник државе дужан да га потпише, преноси РТЦГ.

За спровођење ове одлуке је овлашћена председница парламента Данијела Ђуровић. За разлоге хитности и достављање Службеном листу, гласала је већина од 41 посланика.

Председник Црне Горе Мило Ђукановић вратио је 7. новембра Скупштини Закон о председнику на поновно одлучивање, оцењујући да би такав акт изазвао конфузију уставних надлежности најважнијих државних органа, уништио принцип поделе власти и урушио државноправни поредак.

Измене Закона о председнику усвојила је скупштинска већина први пут 2. новембра.

Да би закон ступио на снагу, неопходно је након усвајања у Скупштини да га прогласи председник државе својим потписом.

Измене Закона су предвиђале да парламентарна већина преузме надлежности председника Црне Горе у области предлагања мандатара за састав нове владе.

Протест испред парламента у Подгорици, полиција бацила сузавац 

Испред Скупштине Црне Горе окупили су се грађани који се противе променама Закона о председнику. Учесници протеста пробили су заштитну ограду, након чега је полиција бацила сузавац, јавља РТЦГ.

Окупљени тврде да је циљ измена закона урушавање уставног поретка и поручили су да то неће дозволити.

Изгласавање закона окупљени су испратили звиждуцима, а након тога су ка згради парламента, коју обезбеђују јаке полицијске снаге, полетеле каменице и флаше, јавља РТЦГ.

Kаменицом је разбијено стакло на улазним вратима Скупштине.

Из полиције је саопштено да по расположивим информацијама у протестима нико од грађана, ни полицијских службеника није задобио тешке телесне повреде.

Полиција наводи да су особе са фантомкама и капуљачама на полицијске службенике бацале каменице, флаше, пиротехничка и експлозивна средстава, као и да су користиле ручни спреј – сузавац. Kажу да је том приликом погођено више полицијских службеника као и зграда Скупштине.

Полиција наводи да су употребили најблаже средство принуде – ручни спреј са надражујућим дејством, како би одбили активан напад. 

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво