Читај ми!

Дијалог парламентарних странака у Црној Гори, ДФ напустио састанак због недоласка Ђукановића

Први састанак лидера парламентарних странака, сазван на иницијативу председнице Скупштине Данијеле Ђуровић, окончан је без било каквог договора, пошто су лидери ДФ-а, Уједињене и Праве Црне Горе и Радничке партије напустили састанак, због недоласка лидера ДПС-а Мила Ђукановића.

Данијела Ђуровић, на чију иницијативу је сазван састанак лидера парламентарних странака ради дијалога о изласку Црне Горе из кризе, изјавила је да највећим достигнућем сматра то што су све партије биле спремне да дођу и разговарају о темама које оптерећују друштво, преноси РТЦГ.

"Ово је први од састанака који ће опет бити сазван на нивоу предсједника, а како ће се колеге одазвати, то ће бити израз њихове воље", навела је председница парламента.

Истакла је да су релевантни ставови да фокус политичког дијалога треба да буде питање Уставног суда, а да сва остала морају бити продукт дубљег разматрања и политичког договора.

"Сматрам цјелисходно да то питање буде ријешено 22. новембра", напоменула је.

Како је навела, једна од тема било је и питање спремности за формирање политичке или евентуално прелазне владе, или договора око датума парламентарних избора.

"Вријеме да постанемо свјесни своје улоге. Очекујем да се 22. новембра деблокира Уставни суд", истакла је Ђуровићева.

Упитана да ли се разматрало повлачење Закона о председнику, одговорила је да није било директних изјашњавање по питању било чијег захтева.

"Сви су остали при својим ставовима, али видим да постоји спремност за разговор. Очекујем да на наредном састанку дођемо до конкретних рјешења", закључила је Ђуровићева.

ДФ и ДПС-ови партнери опречно о "минирању" састанка

Лидери ДФ-а Андрија Мандић, Милан Кнежевић и Небојша Медојевић су саопштили да је недолазак Ђукановића јасан показатељ да ДПС није за дијалог и договор, док из традиционалних партнерских странка ДПС-а тврде да је ДФ минирао данашњи састанак.

Лидер Демократске Црне Горе Алекса Бечић је после састанка рекао да је сада јасно ко је за договор, а ко диже тензије.

Нису му, напоменуо је, јасна одређена поступања појединих партија и додао да је Уставни суд једини меродаван да одлучи ко јесте, а ко није у праву.

Упитао је шта је проблем приликом избора судија Уставног суда, кад већ нико нема замерку на кандидате.

Када је реч о Закону о председнику, који је председник Мило Ђукановић одбио да потпише и вратио га Скупштини, Бечић је рекао да демократе с тим у вези не мењају став.

"Не видимо разлог да промјенимо одлуку о Закону о предсједнику", рекао је лидер демократа.

Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић и лидер покрета УРА изјавио је да Црна Гора није у ванредној ситуацији, а да је у дестабилизацију гурају само оне структуре које више немају подршку грађана.

"Ову ситуацију треба да ријешимо на демократски начин и мој апел према ДПС-у је да 22. децембра изгласамо макар једног судију Уставног суда, а волио би да то комплетирамо", казао је Абазовић.

Са друге стране, посланица СДП-а Драгиња Вуксановић Станковић је након састанка на Твитеру написала да су "колеге из ДФ-а минирали сваки договор, а остале партије из већине су следиле ДФ".

Тврди да политичаре ДФ-а не подржава нико у ЕУ.

"Ми нећемо пристати да нам било каква решења намеће ДФ и њихова политика. Оно што смо чули од Абазовића је неистина. Ко није био за избор судија уставног суда, поставља се то питање", навела је Вуксановић Станковић.

Вуксановић Станковић је поновила да траже повлачење измена Закона о председнику јер је, како тврди, неуставан.

"Главни минер дијалога је ДФ. Тражимо и неминирани дијалог око Уставног суда. Тражимо изборе и избор техничке владе који ће те изборе припремити", навела је она, уз тврдњу да Скупштина Црне Горе ради по, како је навела, "директивама Александра Вучића".

Посланик СД Борис Мугоша навео је да је 22. новембар најранији термин и да није крајњи рок, те да је потенцирање овог датума манипулација.

Мугоша је позвао колеге да се поново гласа о изменама Закона о председнику.

понедељак, 06. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара