Читај ми!

Додик: Меморијални центар у Доњој Градини место где ће се Срби упознати са трагедијом свог народа

Српски члан Председништва Бих Милорад Додик истакао је да би у Доњој Градини требало да буде меморијални центар који ће уоквирити приказ страдања у том логору и то у најсавременијем 3Д формату.

Додик је навео је да је у том смислу било разговора са једном од америчких компанија које су то већ радиле, али да оне, због заинтересованости за неке друге пројекте, нису испоручиле оно што је очекивано и да се мора ићи даље.

Рекао да је с Александром Вучићем у Београду разговарао и о томе на који начин обезбедити да тај центар буде место које ће за све Србе, где год да живе, бити место на које ће долазити да се упознају с трагедијом нашег народа.

Додао је да су друге теме разговора биле везане за укупну политичку ситауцију и да је разговарано и о посети високог представника у БиХ Кристијана Шмита Београду.

"Председник Вучић зна моје мишљење да Шмит није легитиман и да бих волео да то тог састанка није дошло", рекао је Додик.

Поновио је да је Шмит нелегалан, да није високи представник, да нема потребе да се у том својству среће са њим и да не жели да му даје легитимитет.

Додик је рекао да је с Вучићем разговарао и о сутрашњој посети немачке канцеларке Ангеле Меркел Србији, као и о манифестацији поводом заједничког празника Дана српског јединства, слободе и националне заставе, 15. септембра.

Подсетио је да ће у Бањалуци 14. септембра бити организована академија тим поводом, а дан касније и у Београду, с тим што ће 15. септембра заседати Народна скупштина Републике Српске која ће донети Закон о заштити ћирилице, а исто то ће учинити и Скупштина Србије.

Додик је навео да би са Вучићем требало да се види у наредном периоду у Брчком, где је заједничким средствима влада Србије и Републике Српске изграђен вртић који носи назив "Београд".

"Против сам граница које Комишић замишља у глави"

Напоменуо је да је против граница које председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић замишља у својој глави.

"Ја сам против и граница које Жељко Комшић замишља у својој глави. Ваљда ту нема ништа проблематично", рекао је Додик коментаришући Комшићеву изјаву да све што СПЦ ради у Црној Гори има политички карактер и да Додик ради на дестабилизацији региона и прекрајању граница.

Међутим, евидентно је, каже Додик, да и Комшић и лидер СДА Бакир Изетбеговић у последње време користе као средство напад на СПЦ, коју карактеришу као лошу зато што не мења свој народ.

"То би једнако било као када бих ја рекао да је Исламска верска заједница лоша зато што не мења Бакира Изетбеговића и његову политичку структуру. Али то су све глупости и једно и друго", навео је Додик.

Напоменуо да цркве и верске заједнице имају свој живот и треба да им се дозволи да раде на најбољи могући начин, не угрожавајући друге.

"Све што Комшић и Изетбеговић у последње време чине и покушавају да се радују свему што иде против Срба и Републике Српске - то није политика која може да успе у БиХ. И даље мислим да је једини начин да се у БиХ мирно разиђемо и да градимо као независне државе, засебно, добре пријатељске односе, у чему ће међународна заједница бити додатна гаранција да не дође до било какве евентуалне нестабилности", рекао је Додик.

Према његовом мишљењу, то је најбоље дугорочно решење.

"Ни Србија ни РС се не мешају у унутрашње ствари Црне Горе"

Како је оценио, веома јасно да се ни Србија, нити Република Српска, не мешају у унутрашње ствари Црне Горе, али да "неће благонаклоно гледати да се шиканира српски народ у Црној Гори".

Истакао је да се сагласио са Вучићем да је важно да је устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија прошло мирно и да у том погледу треба наставити са обављањем свакодневних послова кој су везани за српски народ.

Према Додиковим речима, разговарано је о групацији око црногорског председника Мила Ђукановића која упорно покушава да представи Србе као реметилачки фактор.

Рекао је да је у суштини Ђукановићева политика реметила Србе који су тамо 30 одсто присутни у популацији и да су за време власти ДПС-а били грађани другог реда.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво