Читај ми!

Орбан замолио папа Фрању да "заштити хришћанство у Мађарској"

У оквиру своје кратке посете Будимпешти, папа Фрања састао се са премијером Мађарске Виктором Орбаном.

Поглавар Римокатоличке цркве провео је само седам сати у мађарској престоници како би затворио велики међународни верски конгрес пре него што је пошао за Словачку, где ће остати дуже и посетити четири града, преноси Ројтерс.

Папа Фрања је директно са аеродрома отишао на састанак са премијером Орбаном и председником Јаношем Адером.

Како наводи британска агенција, за разлику од готово сваког другог папиног путовања, није било директног телевизијског преноса.

Ватикан је саопштио да је састанак, којем су поред папе и Орбана, присуствовали и кардинал Петер Ердо и мађарски бискупи, трајао четрдесетак минута.

Орбан је на свом Фејсбук профилу објавио слику на којој се рукује с папом који стоји испред мађарске и ватиканске заставе, уз коментар: "Замолио сам папу Фрању да не дозволи да хришћанска Мађарска нестане".

Орбан често говори да је хришћански идентитет Мађарске угрожен миграцијом муслимана.

Ватикан је посету Будимпешти назвао "духовним ходочашћем".

Папа Фрања је често осуђивао оно што види као оживљавање националистичких и популистичких покрета, те је увек позивао на европско јединство.

Насупрот томе, Орбан је на Бледском стратешком форуму у Словенији прошле недеље рекао да је једино решење за миграције да Европска унија "врати сва права националној држави", подсећа Ројтерс.

То је прво папино путовање од операције којој је био подвргнут у јулу, а на питање о операцији рекао је да се осећа добро.

Папа Фрања: Братством и заједништвом против антисемитизма

Поглавар Римокатоличке цркве је такође позвао на опрез услед пораста антисемитизма, рекавши да је то "осигурач којем се не сме допустити да изгори".

Додао је да су заједнички рад и промоција братства и заједништва најбољи начин да се тај осигурач деактивира.

Премијер Орбан, који је на власти од 2010. године, изазвао је забринутост у мађарској јеврејској заједници када је пре неколико година користио слику америчког финансијера Џорџа Сороса, који је Јеврејин, у кампањи за борбу против миграције.

Орбан је, међутим, рекао да би Јевреји требало да се осећају безбедно под његовом влашћу, као и да ће Мађарска показати "нулту толеранцију" према антисемитизму.

Према подацима Светског јеврејског конгреса, данас у Мађарској има око 75.000 до 100.000 Јевреја, што је највећи број у централној Европи, а већина је у Будимпешти.

понедељак, 29. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво