Читај ми!

Напето у Црној Гори уочи устоличења митрополита Јоаникија, власти не очекују нереде

Јучерашњу изјаву Мила Ђукановића да ће "5. септембра на Цетињу бранити част и достојанство државе заједно са већинском Црном Гором", многи тумаче као даље затезање односа и радикализацију политике ДПС-а. Из врха Црне Горе поручују да ће предстојеће устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија протећи мирно и без инцидената. О ситуацији у Црној Гори, први пут се огласио патријарх српски Порфирије, током литургије у Храму Светог Симеона Мироточивог на Новом Београду.

Вековима су се православни митрополити устоличавали на Цетињу. Зато означавање Српске православне цркве као провокатора и креатора проблема, у делу црногорске јавности, патријарх Порфирије тумачи као савремену замену тезе.

"То је као када би вам неко рекао 'ви не можете да дишете ваздух, јер тај ваздух не припада вама‘, а ви без дисања не можете, јер је то природна и нормална ствар. Вековима су се православни митрополити устоличавали на Цетињу, неко је прогласио да то не треба тако да буде. Mи сада немамо друго решење, јер спроводимо оно што је природно и нормално, а бивамо дефинисани као неко ко нешто на силу намеће и као неко ко не разуме ситуацију и као неко ко провоцира", поручио је патријарх Порфирије.

На Цетињу се устоличио 41 митрополит, подсећа Андрија Мандић, па је нормална одлука да се у вековном седишту своје Митрополије устоличи и Јоаникије.

"То је у манастиру Цетињском које је власништво Митрополије приморске, таман као што је читаво Цетињско поље још од времена Ивана Црнојевића власништво Митрополије црногорско-приморске. Данас неко ко је подстанар на том земљишту, неко ко је дошао на туђе, у суштини жели да домаћина исели из његове куће и да се некако он усели на оно што му не припада", сматра Андрија Мандић, председник Нове српске демократије.

То га, међутим, не изненађује, јер после избора у Црног Гори правда није покуцала на врата оних који су се годинама бавили криминалним радњама.

Да иза свега стоји Мило Ђукановић и ДПС сагласан је и политиколог Владимир Павићевић. Ипак, каже, треба веровати врху црногорске државе и тамошњим безбедносним службама, који поручују да ће у недељу 5. септембра на Цетињу бити мирно.

"Ако узмемо у обзир релевантност партнера који су то саопштили у име државе Црне Горе и ако узмемо у обзир то о каквом догађају је реч у смислу његовог карактера, ја заиста очекујем да све протекне како треба и да ДПС Мила Ђукановића одустане од било каквог потеза којима би се додатно радикализовала ситуација на Цетињу", истиче Павићевић.

Одлуку Митрополије да само устоличење буде без великог народног окупљања, с обзиром на епидемиолошку ситуацију у Црној Гори, тумачи као добар потез, мудру и разбориту одлуку. То се, каже, и очекује од митрополита и патријарха верске заједнице која је, по броју верника, доминантна у Црној Гори.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се