Читај ми!

Ђукановић: Бићу на Цетињу ако не промене место устоличења

Председник Црне Горе Мило Ђукановић најавио је да ће, ако не буде уважан његов апел и ако устоличење митрополита црногорско-приморског Јоаникија ипак буде на Цетињу – 5. септембра бити у престоници, преноси РТЦГ.

Мило Ђукановић је рекао да тај апел упућује са осећајем изузетне одговорности за очување мира и стабилности.

"Као што знате, ја сам и данас на Цетињу са намером да допринесем афирмацији наше спољне политике и међународног рејтинга. Надам се да нећу бити у ситуацији, а мораћу да будем уколико се апел не уважи, да 5. септембра и сам будем присутан на Цетињу где је већинска Црна Гора и где се брани част и достојанство наше државе", рекао је Ђукановић, преноси РТЦГ.

Председник Црне Горе сматра да је устоличењу митрополита Јоаникија на Цетињу дат, како је рекао, непримерено велики значај у држави која је мултиверска, секуларна и европска.

Ђукановић је поручио да се нада да ће његов апел да устоличење Јоаникија буде одржано ван Цетиња "чути и уважити они који треба да га уваже".

Председник Црне Горе тврди да се у дужем периоду "из Србије, београдске Патријаршије, могло чути много непримерених речи на рачун Црне Горе и Црногораца", и оцењује да оне нису могле бити доживљене другачије него као вређање.

"Те околности су допринеле да ово питање добије много више политички карактер него што му припада и постане безбедносно значајно", рекао је Ђукановић.

Он оцењује да је немогуће такве послове и активности обавити на силу, посебно не на Цетињу и додао да то морају да разумеју сви – нови митрополит, београдска Патријаршија и државни ауторитети у Србији и Црној Гори.

Ђукановић сматра да није паметно инсистирати на устоличењу митрополита на Цетињу и у Цетињском манастиру, већ да је паметно изместити догађај са Цетиња и обавити га у неком од других храмова.

Митрополија-црногорско приморска саопштила је јуче да ће се устоличење Јоаникија обавити под сводовима Цетињског манастира, али без раније планираног свенародног сабора.

четвртак, 02. мај 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво