Читај ми!

Ердоган у Сарајеву: Подршка интегритету БиХ и миру у региону

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган, који борави у посети БиХ, састао се у Сарајеву са члановима Председништва БиХ.

Ердоган је рекао да је у Сарајеву на састанку са члановима Председништва БиХ разговарано о билатералним односима и односима у региону, као и на светском плану.

Kако преноси РТРС, Ердоган је истакао да Турска подржава територијални интегритет и суверенитет БиХ као и мир у региону.

"Драго ми је што сам поново дошао у Сарајево, осећам се овде као код куће. БиХ има посебно место у срцима наших људи", навео је Ердоган, наводи портал Кликс.

Председник Турске је рекао да су на састанку размењена мишљења о дешавању на Балкану и постигнута сагласност да би требало убрзати економски развој.

Истакао је да Турска и БиХ имају циљ да повећају економску размену на милијарду евра и да је то веома битан циљ.

"Потврдили смо нашу подршку БиХ у НАТО и да је суверенитет БиХ битан. Наставићемо да радимо на очувању регионалне стабилности", истакао је Ердоган.

Додик: РС не прихвата наметнута решења, више верујем сарадњи са Ердоганом

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик рекао је након састанка са Ердоганом, да Република Српска не прихвата наметнута решења и да се залаже за решавање питања унутрашњим дијалогом.

Додао је да за "БиХ није добро да се појављује лажни високи представник", преноси РТРС.

Истакао је да РС не може да прихвати да неизабрани странац доноси законе и да верује само у дијалог и договор, истичући да свако решење, укључујући и дисолуцију, мора бити мирно.

Додао је да више верује сарадњи са Ердоганом него, како је рекао, "неким пропалим настојањима да се наметну решења".

"Верујем, да је Турска била више укључена у причу о високом представнику, оваква лакрдија са именовањем не би се десила", рекао је Додик.

Додао је да је уверен да Ердоган разуме ситуацију, јер се, како је рекао, показао као човек који слуша све стране у БиХ.

Додик је рекао да је увек велика ствар када велики државник и политичар попут Ердогана борави у БиХ.

"Мени је драго што што већ дуже време разговарамо о важним питањима и осећам благонаклоност коју нам указује у виду помоћи, за економски развој, за развој инфраструктуре, о чему у континуитету разговарамо", нагласио је Додик.

Рекао је да се нада да ће врло брзо доћи до разговора о детаљима у вези са изградњом ауто-пута Сарајево–Београд и истакао да разговори о детаљима морају отпочети.

"То јесте велики, историјски, инфраструктурни пројекат и резултат воље и жеље председника Ердогана да подржи развој и повезивање на Балкану", рекао је Додик.

Турског председника су уз војне почасти дочекали председавајући Председништва БиХ Жељко Kомшић и бошњачки члан Шефик Џаферовић, али не и Додик.

Након тога је Ердоган насамо разговарао са Додиком, Џаферовићем и Kомшићем.

Уследио је састанак делегација БиХ и Турске о инфраструктурним пројектима и економским темама.

Састанку су у име Републике Српске, осим српског члана Председништва БиХ, присуствовали и министар комуникација и транспорта у Савету министара Војин Митровић и министар спољне трговине и економских односа Сташа Kошарац.

Ердоган је раније данас прошетао Башчаршијом, а био је и кум и на верском и на грађанском венчању Јасмине Изетбеговић, кћерке Бакира и Себије Изетбеговић. 

четвртак, 02. мај 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво