Читај ми!

Митрополит Јоаникије потврдио: Устоличење 5. септембра на Цетињу

Митрополит-црногорско приморски Јоаникије потврдио је да ће његово устоличење 5. септембра бити на Цетињу, упркос позивима да због подигнутих тензија оно буде измештено.

Митрополит Јоаникије је на питање Вијести о његовом устоличењу, против чега су у недељу одржане демонстрације, рекао да се "подразумијева да ће то бити на Цетињу", не желећи да коментарише детаљније.

Након протеста на Цетињу против одржавања церемоније устоличења, у Подгорици је заседало Вијеће за националну безбједност.

Један од лидера Демократског фронта и члан Вијећа за националну безбедност Милан Кнежевић, јуче је најавио да ће Вијеће и Савјет за одбрану и безбједност одлучити где ће бити постављење митрополита - на Цетињу или у Подгорици.

Навео је и да је његов став да оно буде у Цетињском манастиру и да неће подржати ниједан други предлог, осим ако не буде дошао од цркве.

"Не могу световне власти да одлучују где ће бити устоличен верски поглавар"

Према незваничним информацијама Вијести, представници Владе ће се још једном састати са митрополитом, највероватније након седнице Вијећа за националну безбедност.

Адвокат и члан Правног савета МЦП Драган Шоћ рекао је да не могу Вијеће и Савјет да одлучују где ће бити устоличен митрополит, јер не могу световне власти да одлучују где ће бити устоличен верски поглавар.

"Нисам извањац, ја сам рођен у Црној Гори"

Према незваничним информацијама Вијести, са Јоаникијем се пре око 15 дана састао потпредседник Владе Дритан Абазовић, надлежан за сектор безбедности.

Тада је митрополит, како је речено, "био отворен за све опције", али је, како додаје портал, неколико дана касније, на састанку са премијером Здравком Кривокапићем и шефом полиције Зораном Брђанином одбацио могућност да се устоличење одржи на другом месту.

То је потврдио и у обраћању јавности у недељу, када је навео да се он хиротонисао пре пуне 22 године управо у Цетињском манастиру и да "није извањац, већ је рођен у Црној Гори".

Црногорски премијер Здравко Кривокапић је најавио да ће као грађанин поднети кривичну пријаву против саветника црногорског председника и бившег шефа полиције Веселина Вељовића због, како је рекао, позивања на отпор.

Веселин Вељовић је недавно у ауторском тексту написао да је "света дужност и обавеза" сваког припадника сектора безбедности да одбије свако неуставно и незаконито наређење, али и да је дужност свих грађана да у првим данима септембра буду заједно на Цетињу.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се