Читај ми!

Скуп противника устоличења владике Јоаникија на Цетињу: То би био пристанак на окупацију

Због устоличења владике Јоaникија за митрoполита црногорско-приморског, заказног за 5. септембар на Цетињу, одржан је протест грађана и присталица неканонске Црногорске православне цркве.

Са скупа на Цетињу је поручено да би "устоличење Јоаникија за митрополита црногорско-приморског на Цетињу био симбол пристанка на окупацију".

Окупљени су нагласили да то није место за устоличење митрополита Српске православне цркве (СПЦ). Носили су транспаренте "Црногорска црква у Цетињском манастиру", "Одустаните, не брукајте се", "Секуловићу, ко те шиша", "Три пут ура за издајнике"...

Некадашњи председник омладине Либералног савеза Пеђа Вушуровић је прочитао текст декларације који су окупљени подржали.

У тексту декларације се наводи да су "грађани изложени дискриминацији, етничком чишћењу у институцијама, шиканирању и вређању, скрнављењу споменика, прогону интелектуалаца, негирању националне, културне, језичке и верске посебности и пропагандном рату, чији су центри у Београду и Москви".

У декларацији је наведено да не бране српском патријарху да устоличи свог намесника у објектима које је изградила или добила црква Србије у Црној Гори, али да не дозвољавају "тај окупаторски чин у столици Светога Петра у Цетињском манастиру као вишевековном и вечитом симболу црногорске духовне, државне и националне самобитности и слободе".

"Не дозвољавамо га посебно зато што им је потребан као симболички доказ нашега пристанка на окупацију. Окупацију од стране оних што нас не признају ни као православце, ни као муслимане, ни католике, што нас не признају као нацију, што нам не признају ни језик ни државу, ни цркву ни културу. Зато данас поручујемо како домаћој, тако и страној јавности да друге домовине до Црне Горе немамо и нећемо дозволити њену клерикализацију, фашизацију, асимилацију и никад утапање у српски свет", наведено је у декларацији коју је прочитао Вушуровић.

"Црна Гора може опстати само као европска и евроатлантска, грађанска и секуларна"

У декларацији се истиче и да Црна Гора "може опстати само и једино као европска и евроатлантска, грађанска и секуларна држава која ће уважавати права свих који у њој живе, без обзира на вјерску или националну припадност, јер је на тим начелима 2006. године и обновљена држава црногорска".

"Нећемо допустити даље скрнављење црногорских светиња, које су узурпирали они што не признају ни Црну Гору као државу, ни Црногорце као нацију. Највећа вредност савремене Црне Горе је њена мултиетничка хармонија. То је једина балканска земља чији народи пружају пуну подршку државном суверенитету, а ми етнички Црногорци нећемо допустити марионетској власти да ту нашу цивилизацијску тековину унизи. Црна Гора је део европске цивилизације вековима и изборићемо се за вредности секуларизма, грађанског друштва и мултикултурног склада, јер је то услов и нашег опстанка", наведено је у декларацији.

На скупу су били посланици Демократске партије социјалиста (ДПС) Милош Николић, Данијел Живковић и Јевто Ераковић, заменик председника Социјалдемократске партије (СДП) Борислав Бановић, портпарол СДП Мирко Станић, председник Либералне партије Андрија Поповић, као и бивши директор Управе полиције и актуелни саветник председника Црне Горе Мила Ђукановића Веселин Вељовић. Протесту је присуствовао и Мираш Дедејић из неканонске Црногорске православне цркве.

Изабрани митрополит црногорско-приморски Јоаникије је током службе у Цетињском манастиру прокоментарисао протесте и истакао да га не шаље ниједна држава већ Српска православна црква и да није од некуд дошао у Црну Гору да је окупира, већ је ту рођен.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара