Читај ми!

Мађарска слави највећи државни празник - Дан Светог Стефана

Дан Сент Иштвана – Светог Стефана, Стефана Првог Угарског дан је националног поноса Мађара јер је Свети Стефан пре 1.000 година ујединио Мађарска племена, односно направио Мађарску државу хришћанском.

Овогодишњи дан Светог Стефана протиче у знаку добре епидемијске ситуације. Више од 56 процената Мађара је вакцинисано другом дозом вакцине против коронавируса, а од 1. августа када је кренула вакцинација трећом дозом, њу је примило 166.000 мађарских држављана.

Овогодишња прослава у Будимпешти почеће испред Парламента подизањем заставе, потом војном парадом и парадом ваздухоплова.

Потом ће на више од 20 локација и у бројним улицама кренути фестивал мађарских укуса, бројни концерти и представе. Врхунац прославе Светог Стефана је ватромет. С обзиром да је прослава прошле године изостала, овогодишњи ватромет кажу организатори биће невиђен.

"Припремили смо више од 40.000 најмодернијих пиротехничких средстава, увезених из Кине, Шпаније, Словеније и Португала за 34 минута ватромета. Око 200 километара каблова поставило је више од 50 техничара који су радили на припреми ватромета. Око 50 људи ради на 14 понтона да би пиротехничка средства била тамо где смо их распоредили на раздаљини од четири километра на Дунаву. Све у свему видећете резултат шестомесечних припрема", каже представник извођача ватромета Ференц Тот .

Прослава Светог Стефана широм Мађарске потрајаће до краја ове недеље.

уторак, 30. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво