Читај ми!

Српска лекарка по повратку са Евије: Било је драматично, иза ватре је остала пустош

Докторка Биљана Павловић, која је предводила медицински тим МУП-а Србије током гашења пожара у Грчкој, рекла је да су лекари увек уз ватрогасце на већим интервенцијама и да, срећом, није било озбиљних повреда.

Драматичне слике пожара са грчког острва Евије смењивале су се данима, а сви су одахнули када је стигла вест да је пожар, који су гасили и ватрогасци из Србије, угашен и да је ситуација под контролом.

Докторка Биљана Павловић, чланица медицинског тима МУП-а Србије који је био ангажован на Евији, рекла је за РТС да је на том грчком острву било веома драматично и да су људи били уплашени.

"Када смо се пели према месту догађаја, видели смо изгорело дрвеће. Изгорели су маслињаци стари 3.000 година, све је личило на пустош. Медицински тим Министарства унутрашњих послова је увек са припадницима МУП-а на свим већим интервенцијама, њиховим курсевима, вежбама, па тако и у овој ситуацији смо били у пратњи ватрогасаца-спасилаца", казала је Биљана Павловић.

Навела је да јој није први пут да одлази на овакве интервенције и објаснила да је на Евији било слично као током пожара на Тари, Мокрој гори и у Кладову, али у много већем обиму.

"Много већа паника код људи, много је већи горео простор, много тежи терен, јако тешки услови за рад. Када тамо имате сваки дан 40, 42 степена, па још кад сте близу пожара, још је већа температура. Знате, нисте свој на своме, непознат терен. У том смислу је било много теже радити", истакла је др Павловић.

Нагласила је да приликом рада са ватрогасцима-спасиоцима може свашта да се очекује – од топлотних проблема, преко прелома и ишчашења, до уједа инсеката.

"Рецимо, овде је било доста стршљенова, можете да очекујете неке уједе. Људи су тамо велики број дана, можете да очекујете здравствене проблеме услед исцрпљености", навела је докторка.

Биљана Павловић је била једини лекар у тиму на Евији, који су још чинили медицински техничар Нада Адамовић и возач санитета Драган Милинковић.

"Тамо функционишете као тим и за све што урадите, треба захвалити том тиму. Није било тешких интервенција на терену које би захтевале даљи транспорт. Ми смо били у сталној вези са најближом медицинском установом на Евији, али није било потребе ни за транспортом, ни за неком даљом дијагностиком, ни за опсервацијама, ни за хоспитализацијом", казала је Биљана Павловић.

"Велики успех што није било озбиљнијих повреда" 

Истакла је да је санитет медицинског тима добро опремљен, па су могли све интервенције да обаве на лицу места и да је значило то што је стално био расхлађен.

"Од ситних интервенција напоменућу блаже опекотине, огреботине, алергије, рехидрације, испирање очију. То су ситне интервенције тада, али да то није одреаговано на време, могло је да се искомпликује, да дође до неких озбиљнијих проблема. Морам да напоменем да у тим ситуацијама, када сте на терену, јако је битно да оспособите човека који нема замену да се врати на позицију", истакла је др Павловић и напоменула да је велики успех што није било озбиљнијих повреда.

Нагласила је да ватрогасцима психолошки значи да знају да имају некога ко може да им помогне.

"Ми смо, иначе, ту за наше ватрогасце, али свакако да се било ко други од становништва обратио за нашу помоћ, помогли бисмо му", рекла је докторка и објаснила да је цивилно становништво на Евији било евакуисано, па нису имали много контаката са њима.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво