Читај ми!

Да ли је Инцков закон "крај Српске или распад Босне и Херцеговине"

Реакције на потез одлазећег високог представника у БиХ и долазак новог не јењавају. Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик оценио је да је данашња Босна и Херцеговина неприхватљива за српски народ и да оно што се сада ради води распаду БиХ. Додик је на трибини "Инцков закон - крај Српске или распад БиХ" рекао и да Република Српска неће нестати и да неће да ћути на наметања.

Вест да је после двонедељног прекида, Милорад Додик учествовао у раду Председништва БиХ, убрзо је демантовао његов кабинет. Појашњавају - Додик је одбио телефонску седницу. Детаље нешто касније изнео је председавајући Жељко Kомшић.

"Седница је јуче била заказана. Из кабинета Додика смо добили одговор да он није сагласан са одлуком о именовању Управног већа Централне банке. Одлука није донесена из тог разлога", навео је Комшић.

А одлуку Тужилаштва Босне и Херцеговине да затражи притвор за генерала Миломира Савчића, оптуженог за геноцид, у Београду коментарише Милорад Додик.

Тужилаштво је навело четири Савчићева медијска наступа у којима је прекршио мере, а сва четири су забележена након измена и допуна Kривичног закона БиХ, којима се забрањује и кажњава негирање геноцида и величање ратних злочина.

"Чиме директно креће у реализацију одлуке тог наметнутог закона. Сада Миломир Савчић који је председник борачке организације, само зато што је рекао да не прихвата наметнуте истине, одређује се притвор. А вас молим да имате на уму, овде је проблем наметнути закон, наметање закона, а ово око геноцида је само да се ми упецамо - јесте био, није", навео је Додик.

Тај закон, одлазећи високи представник Валентин Инцко донео је само неколико дана пре истека мандата и неколико дана по објављивању Извештаја Независне међународне комисије, у којем се тврди да геноцида у Сребреници није било.

"Има једна нова ствар која се појавила и која можда и веће објашњење зашто се Инцко, односно они који стоје иза њега да учине овај брзи и фатални корак. А то је што у међувремену појачано интересовање јеврејског фактора за случај Сребренице као геноцидног случаја. Та инфлација са употребом речи геноцид сигурно да директно релативизира највећи могући геноцид који је до сада постојао, а то је Холокауст", казао је дипломата Владислав Јовановић.

Реакције на одлазак Валентина Инцка после 12 година из Сарајева, али и долазак његовог наследника Kристијана Шмита ни после 10 дана не јењавају.

"Надам се да ће након годишњих одмора институције БиХ, уз помоћ и високог представника, а и коначног схватања од стране ових који опструирају да им то ништа добро не може донети, почети нормално да функционишу", рекао је члан Председништва БиХ Шефик Џаферовић.

"Без обзира на то што је нелегални, нелегитимни, такозвани високи представник Kристијан Шмит добио овим одредбама закона неке полуге у руке, ја мислим да је Валентин Инцко додатно везао руке овом нелегитимном свом наследнику Kристијану Шмит", казао је бивши амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић.

Kристијан Шмит мандат је преузео 1. августа. Ипак његово именовање Република Српска није прихватила, јер тврди да није легитимно изабран.

петак, 03. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво