Читај ми!

Додик: Нисам присуствовао седници Председништва, моје учешће је само у томе што сам одбио заседање

Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик демантовао је наводе појединих медија да је гласао на седници Председништва на којој се одлучивало о именовању Управног одбора Централне банке БиХ и навео да је одбио да у понедељак учествујце у телефонској седници.

Милорад Додик је новинарима у Београду пре почетка скупа "Инцков закон-крај Српске или распад БиХ" рекао да није присуствовао седници Председништва БиХ.

"Јуче је био захтев да се одржи телефонска седница, ја сам одговорио да нисам за ту седницу, моје учешће је само у томе што сам одбио заседање", рекао је Додик.

Истакао је да поједини медији покушавају да разбију српско јединство и заједништво и заједничку одлуку да не учествују у раду зајдничких институција БиХ до повлачења Инцковог закона, те да једну спекулативну изјаву из Сарајева користе као доказ моћи и да Срби морају да објашњавају нешто што је нетачно.

Додик је објаснио да седница није одржана јер да би се заказала мора да постоји сагласност сва три члана Председништва БиХ.

Како је рекао, постоји могућност да закаже ванредна седница, такође, уз сагласност сва три члана Председништва, али наглашава да је против одржавања и ванредне седнице.

"Одједном се промтно појавио проблем Управног одбора Централне банке, али је за мене одлука Народне скупштине важнија", рекао је Додик.

Додао је да, ако се закаже редовна седница, мора да јој присуствује да би гласао против, јер одлуке морају да се доносе консензусом.

"Део опозиције у Србији послао поруку да их не занимамо"

Додик је подсетио да је у Народној скупштини РС постигнут договор да, прдставници Срба неће учествовати у раду институција БиХ, осим на, како каже, седницама на којима треба спречити доношење одлука.

"Да би се потегао витални интерес, морам да присуствујем седници и да гласам против. На другој седници, кад буде враћена та тачка дневног реда, да будем против и да потегнем витални интерес, а онда ствари иду на Народну скупштину РС која се показује као крајње место одлуке", рекао је Додик.

На питање како српском јединству може да допринесе то што је део опозиције у Србији присуствовао састанку са руководством РС и председником Србије Александром Вучићем, Додик је узвратио питањем ‚"како не може да допринесе'' и додао да су Срби важан народ на Балкану и да је присуство српског народа у Републици Српској једна од важних тема која, каже, и у Србији треба да буде на дневном реду.

Захвалио је Александру Вучићу што је позвао опозицију у Србији да присуствује том састанку и оценио да су погрешили представници опозиције који нису дошли.

''То су више анимозитети у оквиру Србије, али је примарно да се разговара. Овако су послали поруку да их не занимамо, да смо ми за њих нешто далеко и небитно, да имају неку своју агенду на којој у будућности није Република Српска. Они који су дошли су поручили да разумеју да треба чувати јединство и да се треба супротставити наметнутим одлукама. Били су коректни и свима им захваљујем'', рекао је Додик.

петак, 03. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво