Читај ми!

Катастрофа "библијских размера" на Пелопонезу, срушио се ватрогасни авион – помоћ стиже из Србије и света

Шумски пожари већ шести дан бесне Грчком, спаљени су бројни домови и објекти. Најдраматичније је на острву Евији, одакле је евакуисано и 200 српских туриста. Грчка војска помаже ватрогасцима, многе државе послале су помоћ. У Грчку је стигла посебна јединица Сектора за ванредне ситуације МУП-а, са 37 припадника, 14 возила и три хеликоптера. У Турској предах после вишедневних борби са ватром, која је однела осам живота. На Сицилији је проглашено ванредно стање наредних шест месеци.

Апокалиптичне сцене из Евијe и других делова Грчке. Ватра гута велике делове шуме, а то егејско острво, на којем живи око 200 хиљада становника, готово је подељено. Трајектима и чамцима евакуисани су најугроженији из десетак места. Спремни су за нове евакуације.

"Љута сам, јако љута, изгубила сам кућу. Ништа више неће бити исто. То је права катастрофа, наша су села уништена, ништа није остало. Три дана смо се борили сами, нико нам није помогао", каже мештанка Псаропулија на Евији.

Ватра је прво захватила брда, где је велики број кућа изгорео, а снажан ветар разноси пламен, па га је тешко ставити под контролу.

На заједничком задатку су ватрогасци и војници, уз подршку авиона, хеликоптера и појачања из других земаља.

"У Евији се борба наставља и даћемо све од себе да пожар угасимо. Ватра је створила два фронта. На јужном фронту ситуација је стабилна, северни фронт остаје изузетно опасан", каже Никос Хардалијас, заменик министра цивилне заштите.

Друго по величини грчко острво, популарно је међу туристима и камперима. На Евији је између 800 и хиљаду туриста из Србије.

"Поново евакуација у Пефкију, држављани Србије нису угрожени"

Милан Вукосављевић, конзул Србије у Грчкој прича да је у Пефкију на северу Евије, ноћас око 4 сата дошло до евакуације, људи су пребачени на трајекте који су стајали у луци и ујутро су се вратили у своје апартмане и хотеле.

"Деловало је све врло оптимистично, надлетали су авиони, гасили су пожар, деловало је да ће пожар да се локализује и стави под контролу. Међутим, после неколико сати поново је дошло до евакуације, а нико од наших није угрожен, нико није у опасности, нико није остао на улици, сви су туристи смештени", наводи Вукосављевић.

Катастрофа "библијских размера" на Пелопонезу

На Пелопонезу кажу да су преживели катастрофу библијских размера и да је 70 одсто регије уништено.

Пожари који су протеклих дана претили северним предграђима Атине су утихнули. И ту су се ватрогасци борили да спасу сваку кућу и помогну угроженима.

"Кад се ватра опасно приближила, дошла је полиција и рекла нам да одемо. Било је ужасно", прича мештанин Атике.

Грчки и европски званичници означили су климатске промене као узрок великог броја пожара који последњих дана букте у јужној Европи.

У Турској активно још пет пожара, ванредно на Сицилији

У Турској од 217 пожара на западу земље у протеклих десет дана није угашено још пет.

Мугла је најтеже погођена регија, спаљено је 55 хиљада хектара, што је више него сва изгорела подручја у Турској прошле године. Власти обећавају да ће засадити 250 хиљада стабала.

Два насеља у округу Цине у турској провинцији Ајдин евакуисана су из предострожности због пожара, јавља агенција Анадолија.

Густ дим и ватрена стихија шире се овим подручјем и приближавају кућама док ватрогасци и становништво покушавају да пожар ставе под контролу.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да су шумски пожари активни у још пет градова - Анталији, Мугли, Испарти, Аyдину и Денизлију.

Званични подаци показују да је у пожарима, који су од 28. јула избили на подручјима на југу и југозападу Турске, страдало најмање осам особа.

Због пожара који бесне на Сицилији од краја јула, уведено је шестомесечно ванредно стање.

И наредних недеља очекују екстремне временске услове, па не желе да ризикују. Верују да су многи пожари намерно изазвани.

петак, 03. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво