Читај ми!

Одговор Бањалуке на Инцкову одлуку – до 15 година затвора за нарушавање угледа Републике Српске

Нови закон предвиђа да полиција Републике Српске неће сарађивати са институцијама у спровођењу одлуке одлазећег високог представника Валентина Инцка, МУП је обавезан да пружи сву могућу заштиту грађанима РС, а свако ко извргне порузи Српску може добити чак до 15 година затвора, рекао је за РТС потпредседник Скупштине РС Милан Петковић пре посебне седнице парламента.

У Бањалуци је у 12 часова почела посебна седница Скупштине Републике Српске, као одговор на наметнути закон одлазећег високог представника Валентина Инцка.

На седници, која је затворена за јавност, посланици ће гласати о два закона, о непримењивању одлуке Високог представника и измени Кривичног закона којима ће се до 15 година затвора кажњавати они коју Српску и њене народе називају геноцидним.

Одлука високог представника је створила стање конфузије и ишчекивања. Адвокати траже одгађање процеса за ратне злочине, новинари не знају да ли смеју да преносе изјаве оних који мисле другачије.

Скоро 80.000 грађана у Републици Српској до сада је потписало петицију којом се изјашњавају да не прихватају наметање закона од стране одлазећег високог представника. 

Ново кривично дело – нарушавање угледа РС и њеног народа 

Потпредседник Скупштине РС Милан Петковић рекао је да усвајањем два закона желе да ставе Инцкову одлуку ван примене.

Напомиње да предлог оставке Милорада Додика у Председништву БиХ данас не треба да буде предмет расправе, иако је "на столу".

"Одговор РС на овакав октроисани закон, односно Инцкову самовољу, огледаће се у новом кривичном делу, а то је нарушавање угледа Републике Српске и њеног народа. Свако ко понизи извргне порузи РС или њене народе, одговараће кривично. У најтежем облику тог дела, ако жели да промени уставно уређење РС, може добити чак до 15 година затвора", објаснио је Петковић.

"Полиција неће сарађивати на спровођењу Инцкове одлуке"

Нови закон, како је додао, предвиђа да полиција Републике Српске неће сарађивати са институцијама у спровођењу Инцкове одлуке, док је МУП обавезан да пружи сву могућу заштиту грађанима РС.

Истиче да је веома задовољан саборношћу странака у РС, и наводи да су предлагачи закона сви посланички клубови.

"БиХ је у својој највећој послератној кризи. Како ћемо изаћи из ње, то ће се видети. РС неће седети скрштених руку", поручио је Петковић.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се