Читај ми!

Вијести: Кавачки клан из Словеније наоружавао криминалце широм Европе

Словеначка ћелија кавачког криминалног клана у Словачкој куповала је оружје које је препродавала другим криминалним организацијама и наплаћивала у кокаину или хероину, пишу подгоричке "Вијести".

У пријави коју је словеначка полиција тамошњем Специјалном државном тужилаштву поднела против више десетина чланова кавачког клана наводи се да их је аутоматским и полуаутоматским оружјем снабдевао држављанин Србије, који је из кућног притвора организовао предају пиштоља кавчанима, а они су га даље шверцовали преко граница држава Европске уније, али и у Србију.

Словеначка полиција уз помоћ колега из других држава ушла је траг људима који су за клан куповали оружје, користећи фалсификована документа и дозволе за ношење оружја. То су учинили иако су на свим одузетим пиштољима били избрушени серијски бројеви, а састављани су од неколико комада оружја истог произвођача, наводе Вијести.

У истрази су им помогли и представници Еурпола преко којих су од произвођача оружја за сваки комад добили податке којој продавници је испоручен, а преко њих и су дошли до купаца.

Утврдили су и да је посебност неколико пиштоља који су завршили у рукама чланова клана који су деловали у Словенији, била то што су имали наранџасте цеви.

Полиција Словеније открила је наводно и у којим кривичним делима је коришћено оружје којим су кавчани снабдевали криминалце, а неки пиштољи одузети су и од њихових чланова.

У кривичној пријави пише да су курири пиштоље крили у кабини камиона, у металном сандуку лежаја. На тај начин превозили су их од "добављача" у Словачкој до купаца у Холандији, Словенији и Србији.

"Злочиначко удружење на челу са Филипом Врзићем чији надимци на апликацији Скај су Друг и 10НО, поред редовног кријумчарења разних врста дрога, бавило се и шверцом оружја, углавном полуаутоматских и аутоматских пиштоља", тврди се у пријави.

Додаје се да су за координацију набавке, превоза и продаје оружја били су задужени Врзић и Клемен Кадивец који је користио Скај надимке Том Форд, Санд Ман и....

Указује се да је Врзић нелегално оружје куповао у Братислави, од држављанина Србије који је у то време био у кућном притвору.

Оружје за кокаин 

У пријави је наведено да је та злочиначка група између 22. фебруара и 29. априла 2019. године из Словачке у Холандију пет пута прошверцовала веће количине полуаутоматских пиштоља. Након сваке предаје оружја у Холандији, у Словенију су се враћали са кокаином.

Словеначка полиција 14. маја разбила је тамошњу ћелију кавачког криминалног клана и осумњичила најмање 60 особа за шверц дроге, оружја и незаконито пребацивање милиона зарађених од тог посла из Шпаније у Београд.

Идентификовали су 48 чланова, а пријаву су поднели и против више десетина неидентификованих чланова те организоване криминалне групе са којима су комуницирали преко Скај апликације.

Полиција је открила да је у тој групи било 20 држављана Словеније, 12 из Србије, осам из Босне и Херцеговине, петоро из Хрватске, два црногорска држављанина и један из Македоније.

Полиција их сумњичи да су од августа 2018. до маја 2021. године починили више десетина кривичних дела везаних за шверц дроге, оружја, новца.

четвртак, 02. мај 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво