Читај ми!

Брамерц: У Црној Гори је било ратних злочина, осумњичено више од 15 особа

Тужилац Међународног резидуалног механизма за кривични суд Серж Брамерц рекао је у Подгорици да не може да буде задовољан процесуирањем одговорних за ратне злочине у Црној Гори јер су, како је рекао, многе донете пресуде биле ослобађајуће.

Брамерц је рекао да му је јако тешко да коментарише да ли ти случајеви нису довољно истражени или да су постојали неки други проблеми.

"Али, више ме занимају будући предмети који ће се водити у Црној Гори", казао је Брамерц, који је током викенда боравио у Подгорици.

Новинарима је испричао да је често од различитих црногорских званичника чуо да им је драго што у Црној Гори није било ратних злочина, као да није било ни оружаног сукоба.

Зато их, каже, он увек подсећа да су многи грађани Црне Горе учествовали у сукобу, прво у Хрватској, а касније у Босни и Херцеговини и на територији Kосова и Метохије.

Материјал којим располаже Тужилаштво открива злочине које су починили грађани Црне Горе, било као припадници ЈНА у Дубровнику 1992. године, паравојних формације у источној Босни или припадници Војске Југославије на Kосову и Метохији.

"Такође знамо да је логор Морињ, у којем се догодило много злочина, био на територији Црне Горе и да су злочини почињени и у Буковици, да поменем само неке", навео је Брамерц, пренео је портал РТЦГ.

Рекао да је да је Црна Гора процесуирала, иако, како је нагласио, не врло успешно, нека од тих кривичних дела, али и да додатни поступци у будућности следе.

Напоменуо је да његова канцеларија има врло добру сарадњу са црногорским државним тужилаштвом и да су прошле године предали досије с више од 15 осумњичених, држављана Црне Горе који су током рата починили злочине у Босни и Херцеговини.

"Многе од тих особа осумњичене су за стравичне злочине сексуалног насиља, укључујући сексуално ропство, силовање, мучење, присилну проституцију и трговину људима ради сексуалног искориштавања, док су неки осумњичени за мучења и погубљења цивила. Видећемо шта ће Државно тужилаштво урадити са овим материјалом, како ће се спроводити истраге и како ће бити могућа кривична гоњења", навео је Брамерц.

Нагласио је да су спремни да пруже сву потребну подршку у вези са тим материјалима, али, како је додао, подршку морају пружити и власти Црне Горе и тужиоци из других земаља региона.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара