Читај ми!

Преговори Скопља и Софије, конструктивни пут за нигде

Уколико треба да прегповарамо о идентитету, Европска унија нам не треба, рекао је македонски премијер Зоран Заев. Бугарска месец и по дана под притиском... Успели смо да почетак преговора са Северном Македонијом и Албанијом уклонимо са агенде састанка шефова држава и влада ЕУ, рекао бугарски председник Румен Радев.

Премијер Северне Македоније Зоран Заев нашао се на удару критика опозиционих посланика након новог одлагања почетка преговора са Европском унијом, док је, истовремено, бугарски председник Румен Радев објавио да се Софија "одупрла притисцима" и успела да преговоре Тиране и Скопља "скине" са дневног реда састанка шефова држава и влада ЕУ.

"Нема ко да уђе у ЕУ јер су Македонци већинско станиовништво у држави. Ни ова, а ни било која друга влада, нема право да преговора о македонском језику и идентитету", рекао је Заев у Собрању, одговарајући на питања посланика опозиционе странке ВМРО-ДПМНЕ.

"ЕУ нам ни не треба, уколико неко жели да преговарамо о македонском језику и идентитету", рекао је Заев.

Готово истовремено, бугарски председник Румен Радев упозорио је Скопље да ће брзина напретка Северне Македоније на путу ка ЕУ зависити само од дијалога са Бугарском.

"Да будем јасан, људи у Северној Македонији су нам браћа и дужност нам је да им помогнемо. Бугарска је отворена за брзе и успешне билатералне преговоре у интересу грађана обе државе", рекао је бугарски председник по доласку у Брисел.

Радев је рекао да је "Софија успела да уклони" почетак преговора са Тираном и Скопљем са агенде састанка шефова држава и влада ЕУ, упркос притисцима којима је у претходних месец и по дана била изложена.

Дипломатски извори у Бриселу рекли су Политику да већина чланица ЕУ сматра да је позиција Бугарске према почетку преговора са ЕУ "неодговорна и неодбрањива", те да Софија због тога "великом брзином губи пријатеље".

Бугарски председни, пак, сматра да је техничка влада у последњих месец и по дана, успела да осталим чланицама "јасно представи" ставове Софије.

"Мислим да су схватили да су неосноване оптужбе на рачун Бугарске", рекао је Радев.

Шта жели Софија?

Бугарска и Македонија су 2017. године потписале Уговор о пријатељству, добросуседским односима и сарадњи, који Скопље сматра јединим предусловом за почетак преговора са ЕУ.

Власти у Софији пак сматрају да је пре почетка преговора потребно решити питања која се односе на македонски национални идентитет, односно питање језика и идентитета националних хероја, међу којима је Гоце Делчев.

Бугарска је једина земља која блокира почетак преговора Скопља са Европском унијом.

Софија инсистира да се македонски језик, надаље, зове званични језик Републике Северне Македоније или у одређеним случајевима фуснота уз објашњење: "Према Уставу Републике Северне Македоније".

Бугарска наводи и да је "македонски језик настао 1944. године", те да може да се рачуна једино као "писана регионална форма бугарског језика".

субота, 04. мај 2024.
22° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се