Читај ми!

Словенија мења услове за добијање радне дозволе, шта то значи за држављане Србије

У Словенији су 26. маја ове године усвојене нове одредбе о добијању радне дозволе. Тако је, рецимо, један од услова и потврда о познавању словеначког језика, која ће бити неопходна за све који желе да се запосле у Словенији. Та измена важиће од 2023. године. Колико је то важно за држављане Србије и шта је још ново у том закону?

Недавно за добијање радне дозволе у Словенији важе измењени услови за оне који желе да се запосле у тој држави.

"Услови за добијање радне дозволе су се променили од маја ове године, а то значи да сви који желе да раде у Словенији прво се морају пријавити у Завод за запошљавање у Србији и без те пријаве држављани Србије се не могу запослити у Словенији. Оно што је нови је и да се мора прибавити и тест о познавању, односно употреби словеначког језика", наводи Милена Калауз из Копра, која се бави том тематиком.

Према њеним речима, још једна важна промена која се не односи директно на добијање радне дозволе, али се односи на придруживање чланова породица са радником у Словенији на основу добијања радне дозволе је та да се придруживање породице могло остварити после годину дана, а сада је тај рок промењен на две године.

"Тренутно су најтраженији возачи теретних камиона, радници за рад у фабрикама, вариоци, зидари, угоститељи, кувари, продавци, чистачице, помоћници у туризму. Веома се траже електричари, просветни радници и друго", каже Калаузова.

Обично се, каже, сусреће са две врсте потенцијалних кандидата у Словенији који желе да добију дозволу за рад.

"То су они који су већ нашли послодавца и потребан им је неко да им обезбеди радну дозволу и папире. Деси се да понекад послодавац или нема услове да обезбеди сву документацију, или због обима посла немају времена да административно реше добијање радне дозволе, па се обраћају мени. У том случају ја раднику саветујем следеће: мора донети лична документа, пасош, пријаву од Завода за запошљавања из Србије, потврду о степену образовања, као и потврду о некажњавању из Србије. Сви документи морају бити оригинал и уколико су на ћирилички, морају бити преведени на словеначки језик", истиче Калаузова.

Напомиње да се по добијању неопходне документације подноси захтев за добијање радне дозволе који је врло једноставан, али уколико потребна документација није обезбеђена поступак је веома отежан и ствара додатне проблеме.

"На основу искуства са терена, могу рећи да поступак добијања радне дозволе сигурно траје два до три месеца. Пре ситуације са ковидом је можда било мало брже, али сада поступак траје до три месеца", напомиње Калаузова.

Ако су сви услови испуњени добија се дозвола за рад, али је потребно да се добије и дозвола о пребивалишту, а захтев се предаје преко управне е-Ноте и тај поступак траје десетак дана.

четвртак, 02. мај 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво