Читај ми!

Лепосавић за РТС: Не подносим оставку, вредност за коју се борим већа је од функције

Министар правде и људских и мањинских права Црне Горе Владимир Лепосавић рекао је за РТС да неће поднети оставку јер је његов задатак помирење и побољшање међуетничких односа. Додаје да то није питање његове тврдоглавости, него да је реч о вредностима за које се бори. Лепосавић сматра да је питање о Сребреници које му је упућено у парламенту злонамерно, али истиче да је покушао да одговори у најбољој намери.

Владимир Лепосавић је, у интервјуу за емисију Око, истакао да државни органи, а пре свега Скупштина одлучују о томе да ли ће се окончати његово министровање. Међутим, истиче да не пакује кофере.

"Као што сам најавио, нећу поднети оставку, односно не размишљам о томе да поднесем оставку зато што знам врло добро и осећам да сам у праву, да је разлог мог иступања добар и праведан и да је у корист свих, коначно оног што је мој задатак – помирење и побољшање међуљудских, међуетничких односа, без обзира на сумње које постоје", навео је црногорски министар.

Истиче да је сигуран да је његов став исправан и важан.

На питање о томе да ли је под нечијим утицајем, Лепосавић наводи да верује да је "искључиво свој човек".

"Ја никада нисам упознао Андрију Мандића лично, никада нисам упознао Милана Кнежевића, видео сам га први пут у Скупштини кад се гласао Закону о слободи вероисповести пошто сам ја у име Владе као предлагача образлагао разлоге, премда их је образложио и народ врло упечатљиво у претходне две године. Тада сам видео те људе и нисам у том смислу стигао ни да их упознам", рекао је Лепосавић.

Каже да јесте био правни заступник Митрополије црногорско-приморске, епархије будимљанско-никшићке и да је то највећа професионална и лична част коју је могао да доживи.

"И захвалан сам грађанима и на овој прилици коју имам сада – да будем министар без обзира колико дуго. Дакле, ја у најбољој намери радим оно што знам и за шта сам школован и наставићу тако, кажем, док парламент не одлучи другачије", поручио је.

"Питање које има за циљ да производи агресију"

Говорећи о седници Скупштине када је добио питање "да ли је лично спреман да призна злочин геноцида у Сребреници", Лепосавић каже да је знао да је питање злонамерно, али да је покушао у најбољој намери да одговори.

"Почео сам свој одговор тиме да ја не негирам злочин геноцида у Сребреници, нити да на то имам право, где сам ја мислио да је то за пристојан свет и елементарно добронамеран свет", казао је Лепосавић.

Истиче да су током деведесетих хиљаде, десетине и стотине хиљада српских жртава остале без праведног задовољења и без правде у смислу да су злочинци за злочине који су Срби претрпели остали слободни, некажњени итд.

"Рачунајући на ту фрустрацију, ово питање управо има за циљ да стално производи агресију, да производи чак и опонирање другој страни односно и негирање самих злочина", рекао је Лепосавић.

"Пошто знам то, и пошто сам се бавио тиме, између осталог ја сам докторирао међународно-правну заштиту верских, језичких и националних мањина где је најважнији део тог мог рада и истраживања био анализа спречавања међуетничких конфликата, ја сам на тај начин реаговао и објаснио зашто је то питање лоше. Ја сам покушао да објасним у чему се састоји проблематичност таквих питања, јер она имплицирају кривицу целог народа дакле, свих оних који су тако питани", додао је.

Каже и да политичари често у јавности говоре једно, а раде друго.

"Ја нисам политичар и мислим да се у томе састоји превара. Превара оних који говоре лажно о томе да не желе да изазивају односно да стварају дојам о колективној кривици", навео је министар правде и људских и мањинских права Црне Горе.

Лепосавић каже: "Ако стално питате људе 'да ли они лично признају злочин геноцида и ако тако за годину дана испитате стотину хиљада људи и стотину хиљада људи да признање о томе, да ли вам се чини да се онда ствара и осећај и атмосфера колективне кривице'".

"Припрема уз консултацију пријатеља исламске вероисповести"

Рекао је и да је добио велики број порука подршке од својих суграђана Муслимана који су му децидно рекли да не доживљавају његово одговор као злонамеран.

"Морам да кажем да сам ја сам припремао одговор на то питање свестан тежине тог питања, али и улоге коју имам. Чак сам пре тога консултовао своје пријатеље исламске вероисповести и разговарао са њима и рекао им да је то мој стручан став, мене као човека и члана владе, али и питао их за мишљење у смислу – да ли би формулација мојих речи и одговор повредио њихова осећања као припадника друге или различите вере и вероисповести и добио одговор не, тако да сам се у том смислу припремао на начин за који мислим и да је верски и државнички, политички и службенички сензибилан", истакао је Лепосавић.

Поново се осврћући на питање оставке, каже да се не ради о његовој тврдоглавости.

"Ради се о томе да је став и вредност за коју се ја овде борим већа од мене и од ове функције", поручује.

Каже и да његовим евентуалним разрешењем влада неће пасти, али и подсећа да је из најбројније коалиције парламентарне већине речено да они не планирају да руше Владу.

"Оно што би могло да падне су појединачне маске, дакле, пале би маске и евентуално легитимитети и рејтинзи појединих политичара или појединих посланика или појединих политичких група онога што је парламентарна већина", навео је Лепосавић.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво