Амерички глумац кога траже власти САД завршио у притвору у Хрватској

Амерички глумац и продуцент Дон Виктор Цистернино, којег власти САД потражују због милионске преваре из зајма за помоћ фирмама погођеним пандемијом коронавируса, налази се у екстрадиционом притвору у загребачком Реметинцу, пише Јутарњи лист.

Дон Виктор Цистернино (45) је испричао да је из САД побегао у страху од администрације новог председника Џозефа Бајдена, па је политички азил намеравао да затражи у Хрватској.

"Због тога сам након избора у САД одлучио да побегнем у Европу и затражим азил у Русији или некој другој држави. Тако сам и дошао у Хрватску, где сам хтео да тражим политички азил", рекао је амерички глумац, преноси Јутарњи лист.

Цистернино, који се последњих година преко своје компаније "MagnifiCo" бавио консултантским послом у филмској индустрији и уметности, кабинет државног тужиоца из Орланда на Флориди терети да је проневерио 7,2 милиона америчких долара државног зајма за подршку компанијама погођеним пандемијом коронавируса.

Он се терети да је на основу фалсификованих података издвојио позајмицу за заштиту радних места, наводећи да његова компанија има 422 радника, док је заправо имала само двоје – Цистернина и његову супругу.

Kако се наводи, његова пореска пријава је запела за око пореској служби јер су сви Цистернинови запослени плаћали исти порез на доходак – 3.356 долара месечно, због чега је покренута темељна истрага.

Сумњичи се да је, од новца који је добио, најпре вратио дуг од 1,4 милиона долара једном рођаку, а потом је почео да набавља нова возила за себе и своју девојку, па је тако уплатио прву рату за нови "масерати", платио је нови "мерцедес" у вредности 250.000 долара у готовини, купио је и луксузни СУВ, "Линколн навигатор" за 89.000 долара и уплатио прву рату за нови "нисан".

Додаје се да су након тога купили луксузну вилу на Флориди коју су платили 3,495 милиона долара.

Јутарњи наводи и да је Цистернино одбио да буде изручен САД, због чега ће, уместо скраћеног, бити вођен дуг екстрадицијски поступак.

понедељак, 29. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво