Читај ми!

БиХ од данас гас добија путем Турског тока

Босна и Херцеговина од данас природни гас добија преко Турског тока, а не како је то до сада био случај путем Украјине и Мађарске.

Kомпанија "Енергоинвест", која је овлаштени добављач гаса за БиХ, склопила је с руском државном компанијом "Газпром" анекс ранијег уговора, којим је прецизирано да ће се од 1. априла испорука одвијати новим правцем, односно гасоводом Турски ток, преноси портал Кликс.

Гас је до сада долазио преко Украјине и Мађарске, и тако је требало да буде све до краја 2023., а представници "Енергоинвеста" тврде да су морали да пристану на нови захтев руског испоручиоца.

"Газпром нам није оставио ни простор ни опцију за даљи транспорт мађарском рутом од 1. априла", казала је за Kлиx директорка "Енергоинвеста" Бисера Хаџиаљевић.

Анекс уговора о испоруци гаса за БиХ, који је ултимативно понудила руска страна, потписан је упркос јасном упозорењу амбасаде САД-а да би то могло довести до санкција, јер садашња америчка администрација руске пројекте Турски ток и Северни ток види као настојање Москве да подрије европску стабилност и учини континент потпуно зависним о руском гасу, преноси Хина.

Енди Ален, саветник за економска питања у амбасади САД у БиХ, информисао је у марту Нијаза Чардаклију, шефа Одела за економску мултилатералу и реконструкцију Министарства иностраних послова БиХ, о томе шта садашња администрација у Вашингтону намерава да предузме како би се супротставила руској политици енергетског условљавања Европе.

"Ален је известио да ће Бела кућа врло брзо донети декрет којим ће бити санкционисани сви појединци, компаније и организације које су на било који начин (осигурањем опреме, услуга или финансија) укључене у спровођење пројеката Северни ток 2 и Турски ток", стоји у забилешци с овог састанка, коју је написао Чардаклија.

Ален је властима у БиХ пренео поруку из Вашингтона да два нова гасовода служе само као средство додатног јачања руског утицаја у Европској унији, а посебно на Балкану.

Вашингтон ће након доношења одговарајуће одлуке оставити рок од месец свима који су укључени у реализацију спорних пројеката да се из њих повуку или ће се у противном суочити са санкцијама, стоји у забелешци.

понедељак, 29. април 2024.
26° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво