Читај ми!

Гласање у Никшићу, много више од локалних избора

Након јуче одржаних локалних избора у Никшићу, према прелиминарним резултатима - Демократска партија социјалиста Мила Ђукановић иако је освојила највише гласова остала је после 28 година без власти. Припало им је 18 одборничких места од 41 колико их има у градском парламенту. Већину, међутим, са 21 одборником, имају две опозиционе листе. "За будућност Никшића" обезебедила је 11, а "Мир је наша нација" 10 одборничких места.

Након пада са власти после три деценије на националном нивоу, претходних два месеца странка Никшићанина, Мила Ђукановића, први пут борила се за гласове у кампањи као губитничка страна.

"Мислим да не само ми него ниједна партија у региону и ниједна партија у Европи не би могла да буде незадовољна таквим рејтингом и таквим резултатом дакле апсолуно смо поносни резултаом који је остварен у Никшићу", наводи Милош Николић из ДПС-а.

Са ове дистанце, а анализирајући крајњи епилог августовксих избора, формирање експертске владе у Подгорици, Демократски фронт, чини се, имао је највећу жељу за победом.

"Та побједа надраста сва очекивања која су имали људи из ДПС људи из организованог криминала јер су веровали да ће они победити и да ће нас довести у позицију да они ноћас проглашавају победу али ми смо успели, ми смо успели", поручио је један од лидера ДФ-а Андрија Мандић.

Након првих резултата најизесније је да на чело Никшића иде тридесеттрогдишњи Марко Ковачевић, из Нове српске демократије, партије Андрије Мандића.

Позвао је Мому Копривицу са листе "Мир је наша нација" да се договоре о формирању локалне власти.

Иако се већ спекулише да ли ће у локални парламет и странка Дритана Абазовића, Ковачевић предлаже да се договорима придружи и Татјана Ђуришић Бечановић, која је носила листу "Црно на бијело".

"Мени је драго што је наша коалиција замајац ове веике промене која се у Никшићу десила, част ми је што сам био носиалц листе овакивих људи који су били са мном у овој кампањи и могу да кажем да се ја тих људи нећу одрицати, да ћу ја остати уз ову коалицију, да ћу ја бити градоначелник Никшића, да ћу ја бити председник општине Никшић", истакао је Марко Ковачевић.

"Пирова победа ДФ-а" 

Када се анализира однос снага унутар владајуће коалиције, актуелни пемијер Здравко Кривокапић је успео, иако није директно учествовао у кампањи, да кроз своје представнике унутар коалиције "Мир је наша нација" оствари повећање од девет одсто подршке.

"Демократска Црна Гора која је водила једну паметну камању углавном усмерену на локалне теме и фокусирајући се на тзв. политички центар избегавајући та два велика крупна наратива која су била окупљена око Демократског фронта и око ДПС-а", указује Бојан Клачар из Цесида.

А Ђукановићев ДПС освојио је више гласова него на претходним изборима, док је њихов главни конкурент доживео значајан пад подршке.

"ДПС може да буде задовољан зато што је амортизовао пад који су доживели силаском с власти прошле године јер су очекивања заправо била да избори у Никшићу за ДПС могу да представљају једну врлу изазовну ситуацију. Када је реч о деморкатском фронту они ће морати да прођу неке одговоре око њихове будуће политике имајући у виду да су заправо они на неки начин у Никшићу добили пирову победу. Они су освојили власт, биће део владајуће коалиције, међутим, изгубили су немали број бирача у односу на изборе 2020. године и чини се да бирачима у Никшићу нису до краја разумели њихову врло често и агресивну реторику прилично усмерену на националне теме са мало локалног призвука", указује Клачар.

Због избора теме које су се чуле у кампањи, и пошто су дошли одмах након националних избора, посматрачи немају дилему – избори у другом највећем црногорском граду потврђују да су много више од гласања о стратегији развоја општине.

Иако је традиционално велика излазност бирача у Никшићу, чак упркос пандемији, јуче се бележи рекордна.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се