Читај ми!

Цвијановићева у Јасеновцу: Не смемо да одустанемо од истине

Председник Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је обилазећи Спомен-подручје Јасеновац да су жртве, страхоте и злочини који су се дешавали обележили цео овај крај без обзира на то с које стране реке и на чијој територији се налазили.

Председница Републике Српске Жељка Цвијановић посетила је Спомен-подручје Јасеновац, где је положила венац жртвама усташког концентрационог логора.

Говорећи о разлици у броју жртава у РС и Хрватској, Цвијановићева каже да располаже информацијама којима располаже Архив, институција РС, и они који имају утемељење у архивској грађи у Јад Вашему.

"Ја располажем тим информацијама и верујем да су оне те које су тачне", истакла је председница РС.

Каже да сваки пут када се отвара тема око бројева или када се воде расправе, испада да појефтињујемо људски живот и жртву. Рекла је да поштује све жртве, страдалници су страдалници, бројеви су ужасни, људи који су недужни изгубили животе – домаћини, сељани, деца и све оно што је пратило ужасе Другог светског рата.

На питање да ли би било нормално да се 25 година од последњег рата Спомен-подручје обједини, да Градина и Јасеновац буду исто као што су били некада, Цвијановићева каже да свако задржава право да на својој територији обележава на свој начин, али је страхота заједничка.

"И жртва и злочини који су се дешавали обележили су цео овај крај без обзира на то с које стране реке и на чијој територији се налазили и то је оно што морамо да поштујемо", каже Цвијановићева.

На питање да ли би нешто требало да буде заједничко, она указује да промовише политику да све треба да буде заједничко, почев од заједничког тржишта, инфраструктурних пројеката.

О критици филма "Дара из Јасеновца"

Цвијановићева каже да морамо бити свесни да наилазимо на разне баријере које су стереотипи и постављене су давно.

"И када вам дође неко и објашњава и држи предавања преко одређених часописа или медија да је то било страдалничко место само за Јевреје, онда знате да је у питању манипулација", истакла је Цвијановићева.

Према њеним речима, на различите начине се људи боре против оног што је истина, а ми не смемо да одустанемо од истине и један од начина је да се кроз уметност, филм покаже и укаже на оно што јесу тамне сене из прошлости, али и исто тако и страшна искуства која је претрпео српски народ.

"Верујем да ће бити још много таквих остварења и на различите начине да се покуша објаснити оно што је истина, а терета у садашњости има, поготово тих ужасних терета из прошлости, мислим да је то велики подухват који заслужује пажњу и подршку свих нас да имамо екранизацију нечега тако страшног, одређених судбина и делова историје која је свакако нешто што опомиње, ужасава и упозорава да се то више не деси", закључила је Цвијановићева.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво