Могу ли Срби и Хрвати да "отворе страницу истинског мира"

Дан пред централно обележавање Олује у Книну председник Хрватске Зоран Милановић, изјавио је да намера неких да "Олују" представе као злочиначки подухват није успела, као и да су, како каже, имали среће јер нико од хрватских генерала није осуђен.

Оно о чему се у Хрватској дан уочи обележавања Олује и даље највише прича је долазак представника СДСС и потпредседника Владе Бориса Милошевића у Книн. То је, у свом стилу, коментарисао и председник Хрватске.

"Ја то нисам очекивао, искрено говорећи, јер сутра је у Книну прослава, не комеморација, прослава. Ја не очекујем од свакога у Хрватској, нарочито након рата, да слави на исти начин свако славље. И зато ми је драго, ако ту има искрености, а ја верујем да има, и да господин Милошевић долази", рекао је хрватски председник Зоран Милановић.

Тај потез као и најављени одлазак министра ратних ветерана Хрватске Томе Медведа у Груборе, где ће одати пошту српским жртвама страдалим у недељама после "Олује", коментарисао је и хрватски премијер Пленковић.

"Свјесни смо посртаја и недјела који су се догодили након Олује и сматрамо да је добро и примјерено да одамо одговарајућу почаст и жртвама које су биле са српске стране", рекао је Пленковић.

Председник највеће српске стране у Хрватској - Милорад Пуповац је у интервјуу за нашу кућу, а који су пренели и неки водећи хрватски медији, рекао да верује да ће Хрвати упознати страдање Срба за време рата као и да се нада да ће Милошевићев одлазак у Книн отворити страницу истинског мира између два народа, и да се он неће понизити.

"Оно што је важно да сви буду свесни - сваки наш сународњак који је патио и трпио, јесте да Борис Милошевић не иде тамо да би било шта славио, јер он долази са истим осјећајем који делимо ми на тај дан, и с друге стране Борис Милошевић не одлази тамо да би било шта легитимирао, он одлази тамо да би затворио једну ратну страницу", рекао је Пуповац.

У срединама у којима се вратио или задржао српски народ, као  рецимо у Лици, људи избегавају да коментаришу гест Милошевића.

Главни утисак је испочетка био шок, кажу неки локални политичари. Тренутно, додају, народ то покушава да прихвати.

Друга, најважнија тема у вези са обележавањем "Олује", је како ће доћи обучени представници ХОС-а, добровољне хрватске војне формације која на грбу има злогласни натпис "За дом спремни". Иако забрањен, поклич по важећем закону смеју да носе представници ХОС-а.

На прошлогодишњем обележавању "Бљеска", хрватске војне акције која је претходила "Олуји", а када је убијено 114 цивила, Милановић је напустио церемонију видевши усташки поклич док је тадашњи и садашњи премијер Пленковић остао.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се