Хосовци спремили мајице са усташким поздравом, Пленковић очекује да протокол то регулише

Премијер Андреј Пленковић очекује да званичним протоколом сутрашњег обележавања годишњице војно-полицијске акције "Олуја", највећег егзодуса Срба након Другог светског рата, припадници ХОС-а на тој церемонији буду обучени у мајце које је за ту прилику припремило Министарство бранитеља или, како каже, мајице својих јединица.

Део припадника ХОС-а, наиме, припремио је посебне црне мајице за сутрашњи догађај у Книну на којима се, између осталог, налази и њихов грб са усташким поздравом "за дом спремни".

Пленковић је новинарима рекао да има информацију да постоји таква иницијатива хосоваца, али да ипак очекује да ће званичним протоколом бити обавезно да они носе мајице које је припремило Министарство бранитеља.

На питање очекује ли проблеме одговорио је да ће у Книну бити службе које треба да предупреде потенцијалне инциденте.

"'Олуја' је створила претпоставке за мирну реинтеграцију Подунавља и драго ми је што ћемо сутра сви бити у Книну како бисмо обележили 25. годишњицу", рекао је Пленковић новинарима.

О доласку потпредседника Владе Бориса Милошевића, члана Самосталне демократске српске странке (СДСС), Пленковић каже да је то била његова "логична иницијатива".

"Кључно је да 25 година након 'Олује' шаљемо сигнал у којем потпредседник Владе из СДСС-а шаље нову поруку у односу између хрватског народа и припадника мањина, између Србије и Хрватске, те о томе какву Хрватску градимо за четврту деценију своје самосталности. Мањине су интегрални део хрватског друштва и њихови су посланици наша стечевина и само овако можемо утемељити вредности које заступамо", рекао је Андреј Пленковић, пренела је загребачка Н1.

Пленковић је то изјавио уочи обележавања годишњице војно-полицијске акције "Олуја", а након полагања венца на Градском гробљу Мирогој.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се